Geen verbod op huwelijk neef en nicht
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid voelt niets voor een verbod op huwelijken tussen neven en nichten om het risico van de geboorte van kinderen met een handicap te verkleinen.
Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van het CDA-kamerlid Sterk dat de bewindsman woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Sterk suggereerde in haar vragen een verplicht erfelijkheidsonderzoek bij, dan wel een verbod op neef-nichthuwelijken.
Vooral onder Turken en Marokkanen trouwen veel neven en nichten met elkaar. Hoogervorst schrijft dat een verbod in Nederland nooit heeft bestaan. Invoering ervan is volgens de minister „een disproportionele maatregel.”
Het risico van het krijgen van een kind met een handicap is niet zo groot dat er een algemeen verbod zou moeten komen. Uit onderzoek blijkt dat neef en nicht samen 5 tot 7 procent kans hebben om een kind met een aandoening te krijgen. Dat is anderhalf maal zo veel als een gewoon echtpaar. Hoogervorst wijst erop dat ook sommige niet-verwante echtparen een veel hogere kans hebben op een kind met een handicap. Ook zij zouden dan niet met elkaar mogen trouwen. Dat verbod is niet handhaafbaar.
Dat geldt in principe ook voor neef en nicht. Het bevolkingsadministratiesysteem bevat daarover geen directe gegevens. Voor aanstaande echtparen van buitenlandse komaf is controle helemaal niet mogelijk.
Hoogervorst wil wel de voorlichting verbeteren. Een ”klinisch genetisch centrum” kan een inschatting maken van de kansen op kinderen met een handicap als echtparen een verhoogd erfelijk risico hebben. In het geval een vrouw reeds zwanger is, zouden de echtparen de ongeboren vrucht kunnen laten onderzoeken op eventuele afwijkingen, zo schrijft de bewindsman.
Een verplicht erfelijkheidsonderzoek bij neef-nichthuwelijken, zoals het CDA-kamerlid heeft gesuggereerd, wijst Hoogervorst af. Hierbij is onder meer de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam in het geding. Burgers hebben volgens de wet recht op „niet weten.”
Hoogervorst ziet vooralsnog geen mogelijkheden om een Deens initiatief te volgen ter voorkoming van gedwongen huwelijken. De bewindsman denkt dat dit in strijd is met internationale regelgeving. Denemarken verstrekt aan toekomstige huwelijkspartners geen verblijfsvergunning als er twijfels bestaan over de vrijwilligheid van de toekomstige samenwoning. De bewindsman is wel geïnteresseerd in de ontwikkelingen. Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie gaat binnenkort naar Denemarken en zal zich daar op de hoogte laten brengen.