Collegegeld voor topstudie niet hoger
Minister Hermans van Onderwijs heeft met tegenzin zijn plan ingetrokken om universiteiten de mogelijkheid te geven extreem hoog collegegeld te vragen voor topstudies.
Hij zwichtte dinsdagavond tijdens de laatste ronde van het debat over de invoering van de bachelor/masterstructuur in het hoger onderwijs, voor druk van de Tweede Kamer. Alleen de VVD-fractie steunde het plan van de liberale onderwijsminister. De meerderheid van de Kamer wil niet dat er financiële drempels komen om aan een studie te beginnen. De gelijke toegankelijkheid voor studenten moet zijn gegarandeerd.
Hermans legt zich bij de wens van de Kamer neer, maar hij denkt dat het in de toekomst onvermijdelijk is dat universiteiten voor topopleidingen een hoger collegegeld gaan vragen. „Als we het nu niet regelen in de publieke sector, zal het idee vanzelf een weg vinden via de private sector”, aldus de bewindsman.
De Tweede Kamer en de minister werden het gisteravond ook niet eens over de manier waarop universiteiten studenten mogen selecteren voor het tweede en laatste deel van hun studie, de masterfase. Hermans wil universiteiten de mogelijkheid bieden alleen op cijfers te selecteren. De Kamer wil dat ook „kennis, motivatie en vaardigheden” een rol spelen. De bewindsman legde zich mokkend bij de wens van de Kamer neer.
Hermans moest de Tweede Kamer tegemoet komen omdat coalitiepartner PvdA op beide thema’s optrok met de grootste oppositiepartij, het CDA. De bewindsman verklaarde dinsdag dat hij heeft overwogen om het gehele wetsvoorstel in te trekken. De hogere collegegelden voor topmasteropleidingen en de selectie bij de masterfase zijn voor hem belangrijke onderdelen van de wet.
Dat universiteiten en hogescholen al ver zijn gevorderd met de invoering van de nieuwe structuur, was de doorslaggevende reden om de wet niet in te trekken en te buigen voor de wensen van de Kamer. „Het is belangrijker dat de nieuwe wet op het hoger onderwijs er komt. Wij zijn het al voor 95 procent eens geworden”, aldus Hermans. Hij voegde eraan toe dat „wij in Nederland” niet zo bang zouden moeten zijn voor verschillen.
Het wetsvoorstel bachelor/masterstructuur regelt de invoering van twee studiefasen in het hoger onderwijs naar Angelsaksisch model. Er komt een brede bachelorfase van drie jaar en een specialisatie van één jaar tot master. Met ingang van het studiejaar 2002/2003 moet de nieuwe structuur in werking treden.