„Kolencentrale via de rechter stilleggen”
AMSTERDAM (ANP). Greenpeace en Natuur & Milieu stappen waarschijnlijk naar de rechter om de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven voorlopig te laten stilleggen. Ze vinden dat de centrale pas mag gaan draaien als de natuurvergunning helemaal in orde is, zo laten de milieuorganisaties woensdag weten.
Ze reageren op een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde woensdag dat de overheid 26 weken de tijd krijgt om twee gebreken in de natuurvergunning te herstellen. In de tussentijd gaat de centrale door met proefdraaien en „dat zal naadloos overgaan in op volle kracht draaien”, verwacht Willem Wiskerke van Greenpeace. Die handelwijze van RWE/Essent noemt hij „een opgestoken middelvinger naar de samenleving”.
RWE/Essent wijst die opmerking van de hand. „Wij hebben op dit moment een vergunning en die staat ons toe door te gaan met proefdraaien”, aldus Rik Hammer van het energieconcern. Het eerste deel van de centrale zal dan volgens plan half juli volledig operationeel zijn. Dat Greenpeace overweegt de centrale via de rechter te laten stilleggen „neem ik ter kennisgeving aan”, aldus Hammer.
Ook de Duitse gemeente Borkum, een eiland voor de kust van Groningen, overweegt een juridische spoedprocedure op te starten tegen de centrale, zei een woordvoerder tegen het ANP. De uitspraak moet eerst nog wel grondig worden bestudeerd. „We hebben alleen een Nederlandstalige versie van de uitspraak die we eventueel nog in het Duits moeten laten vertalen”, aldus de gemeente. Borkum strijdt al jaren samen met enkele andere Duitse gemeenten tegen de kolencentrale. Ze liggen precies onder de rook ervan.
De twee punten die volgens de Raad van State nader onderzoek behoeven, zijn de stikstofneerslag van de centrale op twee natuurgebieden (Lieftinghshoek en Drouwenerzand) en de gevolgen voor de Waddenzee van de uitstoot van kwik. De onderzoeken moeten worden gedaan door de staatssecretaris van Economische Zaken en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Na de termijn van 26 weken doet de Raad van State een definitieve uitspraak.