Binnenland

„Bot moet het beleid niet erg veranderen”

Minister Bot van Buitenlandse Zaken mag van CDA en VVD niet te veel afwijken van het beleid van zijn voorganger De Hoop Scheffer. Oppositiepartij PvdA juicht een koerswijziging juist toe.

Redactie politiek
17 December 2003 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Dat bleek dinsdag op de eerste dag van de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Het Europese verleden als diplomaat van Bot mag volgens VVD’er Wilders niet leiden tot een koerswijziging in het vriendschappelijk beleid van zijn voorganger ten aanzien van de VS. Van der Staaij (SGP) voegde daaraan toe dat het „goed zou zijn als Nederland zich in EU- en NAVO-verband weet te profileren met een evenwichtige visie op het Amerikaanse buitenlands beleid.” De PvdA wil dat Nederland zich veel meer verbindt aan Europa.

CDA’er Eurlings vroeg het kabinet de uitspraak te bevestigen dat aan Turkije tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU in de tweede helft van volgend jaar nog geen toetredingsdatum wordt beloofd. Wilders zei dat wat hem betreft Turkije „de eerste 1000 jaar” nog geen lid kan worden van de EU zolang het parlement nog ondeugdelijke wetten aanneemt.

CDA, VVD en ChristenUnie pleitten ervoor om de Libanese beweging Hezbollah harder aan te pakken. Ze willen dat de EU de financiële tegoeden van Hezbollah in Europa bevriest. VVD’er Wilders noemde het verder „wenselijk en noodzakelijk” dat de EU samen met de VS één lijn trekt tegenover Israël. Van der Staaij constateerde dat de afstemming tussen de EU en de VS „niet optimaal” is. Hij vroeg de regering daarom welke mogelijkheden er zijn om die afstemming te bevorderen.

ChristenUnie en SGP spraken ook hun zorgen uit over de situatie op Papoea. De Indonesische regering barricadeert de weg naar verdere autonomie voor de Papoea’s stelselmatig, door „verdeel- en heerstactieken”, aldus ChristenUnie-kamerlid Huizinga.

Zij vroeg in het debat ook nog speciaal aandacht voor de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. Huizinga wil dat de minister dat onderwerp volgend jaar in zijn hoedanigheid als EU-voorzitter op de agenda zet. Het ChristenUnie-kamerlid bood de regering een boek aan over strafkampen in Noord-Korea.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer