Binnenland

„Preflightcontroles discrimineren”

Preflightcontroles, die op vluchten van Schiphol naar de Antillen worden uitgevoerd, maken vaak ongerechtvaardigd onderscheid op grond van ras. Dat concludeerde de Commissie Gelijke Behandeling, die de zaak op verzoek van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam onderzocht.

ANP
17 December 2003 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

KLM mag de reisadviezen die de preflightcontroles van het Schipholteam opleveren, niet meer klakkeloos overnemen. Het team, bestaande uit de Koninklijke Marechaussee en de douane, voert de preflightcontroles sinds oktober 2002 uit op vluchten naar de Antillen. Ze zijn bedoeld om de toestroom door de lucht van drugskoeriers (bolletjesslikkers) in te dammen. Het team kan passagiers na het inchecken benaderen. Er wordt een aantal vragen gesteld en op basis van de antwoorden kan het Schipholteam een negatief reisadvies afgeven aan KLM.

„Ik zou niet weten hoe je aan iemand kunt zien dat hij of zij in de toekomst drugs gaat smokkelen”, zei M. Strijkers, woordvoerder van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, dinsdag. De luchtvaartmaatschappij weigerde het afgelopen jaar 1649 passagiers op basis van dit advies en dit was volgens de commissie niet altijd gerechtvaardigd.

KLM is verbaasd over de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. „We zijn het er absoluut niet mee eens. KLM wordt met deze uitspraak gestraft voor het handelen van de overheid”, zegt een woordvoerder. Hij blijft het advies van het Schipholteam ook gewoon overnemen. „Wij nemen het advies over van de instantie die verstand heeft van dit soort dingen, omdat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. KLM is geen politieorganisatie en kan zelf dus niet aan de hand van een bepaald criterium toetsen of passagiers wel of geen potentiële drugskoeriers zijn”, aldus de woordvoerder.

Het Meldpunt Discriminatie kreeg van een stichting op Curaçao veel klachten binnen over de manier waarop mensen worden geweigerd. „Het gaat om mensen met een geldig paspoort, een geldig vervoersbewijs en een blanco strafblad die gewoon naar de Antillen gaan om vakantie te vieren of familie te bezoeken.

Deze ****** Einde van alle 3 blokken mensen mogen op het laatste moment niet het vliegtuig instappen en kunnen naar het geld dat het ticket heeft gekost, fluiten”, aldus Strijkers. Hij zegt dat de ”potentiële drugskoeriers” vrijwel nooit blond haar en blauwe ogen hebben.

De criteria die het Schipholteam gebruikt om te beoordelen of er sprake is van een potentiële drugskoerier, zijn geheim. Kamervragen aan minister Donner (Justitie) leverden in het verleden weinig antwoorden op. „Ik vind de preflightcontroles erg dubieus, maar daar valt weinig aan te doen. De KLM neemt de adviezen klakkeloos over. Daar, blijkt nu, is wel iets aan te doen.”

Het meldpunt hoopt dat met deze uitspraak het voor de gedupeerde passagiers makkelijker is om in ieder geval het geld van de tickets terug te krijgen. „Ik hoop ook dat met deze uitspraak de zaak weer op de politieke agenda komt te staan”, zegt Strijkers.

Eerder dit jaar werd de KLM aangeklaagd door een vrouwelijke reiziger. Zij werd samen met haar partner geweigerd op de vlucht Amsterdam-Curaçao nadat het Schipholteam een negatief reisadvies had gegeven omdat de vrouw vermoedelijk terug zou komen als drugskoerier. Zij kreeg geen gelijk van de rechtbank in Rotterdam en de KLM hoefde haar ticket niet te vergoeden.

  • Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer