Binnenland

Heenzenden drugskoeriers op Schiphol splijt kamer

De Tweede Kamer is ernstig verdeeld over het vrijuit gaan van drugskoeriers als zij op Schiphol worden betrapt met minder dan 2,9 kilo cocaïne. Dat bleek dinsdag in de Tweede Kamer, waar minister Donner van Justitie aan de tand werd gevoeld over de richtlijn.

ANP
17 December 2003 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Overigens wilde de bewindsman niet bevestigen dat dit de grens is waarop smokkelaars aan hun straf ontkomen. Vorige week stemde de Tweede Kamer, op de VVD en LPF na, in met de nieuwe aanpak van Donner, die volgens hem nodig is wegens de „uitzonderlijke situatie” op Schiphol. Toen was de bovengrens nog niet bekend.

Sinds er intensieve controles worden gehouden, die afgelopen donderdag begonnen, zijn op elf vluchten 120 drugskoeriers op Schiphol aangehouden. Er zijn 31 smokkelaars heengezonden zonder dagvaarding en de overige 89 verdachten zijn in onderzoek of worden vervolgd. Naar schatting is er 120 kilo drugs in beslag genomen. Verder werden op twee intensieve controles op vluchten vanuit Suriname 22 aanhoudingen verricht, van wie één persoon 14,5 kilo cocaïne smokkelde.

De minister wees erop dat nu er veel drugs in beslag worden genomen, er wat betreft de invoer van drugs in Nederland geen witte Kerst is te verwachten. De LPF meende juist van wel. Het aantal onderschepte drugskoeriers zou volgens Donner overigens nog groter zijn, omdat op de Antillen al 104 personen werden geweigerd en er bovendien 375 mensen kort voor het vertrek niet kwamen opdagen. Dat is 150 tot 200 mensen meer dan het gemiddeld aantal afzeggers.

Een meerderheid van CDA, VVD, LPF en D66 gaf dinsdag aan grote moeite te hebben met de limiet van 3 kilo. Toch kan de minister doorgaan met zijn beleid „om Schiphol drugsvrij” te krijgen, omdat het CDA en D66 geen conclusies verbinden aan hun bezwaren. Van Fessem (CDA) vindt de limiet „onverteerbaar”, maar zei later, uitgelokt door de PvdA, het beleid van Donner te steunen. Wolfsen (PvdA) vindt het CDA halfslachtig, want „je steunt de analyse van Donner, of niet. En dan dien je een motie van wantrouwen in.”

De PvdA wil verder opheldering van Donner over uitspraken van Griffith (VVD) dat de minister „zijn hoofd in de schoot van de georganiseerde criminaliteit heeft gelegd.” Zij vindt dat betrapte smokkelaars altijd een dagvaarding moeten krijgen, ook al zouden zij uiteindelijk niet komen opdagen bij hun rechtszaak. Donner weet nog niet of hij ingaat op het verzoek van de PvdA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer