Kerk & religie

Prof. Ouweneel gefascineerd door getal 17 in Bijbel

VEENENDAAL. Wiskundige verbanden in de Bijbel fascineren. Dat zei prof. dr. W. J. Ouweneel woensdag op een symposium in Veenendaal over geloof en wiskunde.

Van onze verslaggever
10 April 2014 10:25Gewijzigd op 15 November 2020 09:58
Prof. dr. Maarten Verkerk. beeld RD, Anton Dommerholt
Prof. dr. Maarten Verkerk. beeld RD, Anton Dommerholt

„Intens genieten” kan Ouweneel van getallen in de Bijbel. Zo ziet hij wiskundige verbanden in de leeftijden van de aartsvaders. „Neem het getal 17. Een heilig getal voor Joodse denkers. Abraham werd 175 jaar. Dat is 7 x 5 x 5. Tel je die drie cijfers bij elkaar op, dan kom je op 17. Izaäk werd 180 jaar. Dat is 5 x 6 x 6. Tel je die drie cijfers op, dan kom je weer uit op 17. Jakob werd 147. Dat is 3 x 7 x 7. Als je die cijfers bij elkaar optelt, komt je nog eens op 17”, hield Ouweneel zijn gehoor van zo’n zeventig wiskundigen voor. Fascinerend vindt Ouweneel ook bijvoorbeeld het getal 153. In Johannes 21:11 maakt de evangelist melding van 153 gevangen vissen. „Honderdrieënvijftig is het zeventiende driehoeksgetal.” Tweehonderdtwintig is nog zo’n bijzonder getal, memoreerde Ouweneel. „Het vriendschapsgeschenk van Jakob aan Ezau bedroeg 220 geiten en 220 schapen. Laten nou 220 en 284 het eerste paar bevriende getallen vormen.”

Ab van der Roest, symposiumorganisator en docent wiskunde aan het Ichthus College, zegt dat hij soms de Bijbel betrekt bij wiskunde. „Neem bijvoorbeeld het geslachtsregister van Adam tot Noach. Daar komen veel getallen voorbij; ik laat leerlingen daarmee rekenen. Dan merk je dat het rekenen in de Bijbel klopt.”

Prof. dr. Maarten Verkerk, hoogleraar christelijke filosofie, stelde dat zogenaamde feiten nogal eens geen feiten blijken. „In de middeleeuwen werd als feit aangenomen dat een kogel van 50 kilo honderd keer zo snel valt als een kogel van een halve kilo. Totdat Galileï twee kogels van verschillend gewicht van de Toren van Pisa liet vallen en tot zijn verbazing, merkte dat ze even snel op de grond waren.” Verkerk bekritiseerde de atheïstische evolutiebioloog Richard Dawkins. Die schreef: „De God van het Oude Testament is zo’n beetje het onaangenaamste personage dat de literatuur ooit heeft voortgebracht.” Verkerk: „Dawkins blinkt niet uit in Bijbelexegese. God wordt pas geweldig kwaad als er zich groot onrecht voordoet.” Verkerk kritiseerde ook creationisten die „geïnterpreteerde feiten uit de Bijbel als natuurwetenschappelijke feiten presenteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer