Brand in de flat; „we zijn erg geschrokken”
ZEIST. Het jaar is nog maar dik drie maanden oud, en nu al zijn er in Nederland acht ouderen omgekomen bij een brand in een woning of een verzorgingshuis. „Er zijn allerlei voorschriften, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.”
Mevrouw H. A. de Jongh maakte afgelopen oktober de brand in seniorenflat De Grote Koppel in Zeist mee waarbij een man om het leven kwam en negen gewonden naar het ziekenhuis moesten. „We zijn allemaal erg geschrokken, maar er is geen paniek ontstaan. Ik heb een natte handdoek voor de deur gelegd voor het geval er rook naar beneden zou komen.”
Door een telefoontje van een medebewoner wist mevrouw De Jongh (80), die op de derde verdieping woont, dat er twee etages hoger brand was uitgebroken. „De oorzaak is nooit echt duidelijk geworden. Er wordt vermoed dat de bewoner heeft gerookt, maar dat weten ze niet zeker. Hij heeft het niet overleefd.”
Verschillende etages werden ontruimd. „De liften mochten niet worden gebruikt, dus sommige bewoners zijn met een hoogwerker van hun etage gehaald en anderen werden door de brandweer de trappen afgedragen. We werden opgevangen in het wijkcentrum naast onze flat.”
De Jongh kon ’s avonds laat terug naar haar appartement. „De mensen van de vijfde etage, waar de brand had gewoed, zijn wel bijna drie weken in een ander tehuis ondergebracht geweest. Hun appartementen hadden rookschade en moesten eerst worden schoongemaakt. De mensen die naar het ziekenhuis moesten, hadden rook ingeademd. Sommigen werden de volgende dag ontslagen, anderen zijn bijna een week opgenomen geweest.”
Er is nog veel over de brand gesproken. „Woonzorg, onze verhuurder, regelde bijeenkomsten waar we van ons af konden praten. Dat is ook goed. Het is heel triest wat er is gebeurd.”
Geen kaarsjes
Vandaag kregen de bewoners van het appartementengebouw aan De Clomp tijdens een koffieochtend tekst en uitleg van de brandweer over de brandveiligheid en eventuele maatregelen die naar aanleiding van het incident worden genomen. „Het is een oud gebouw; het zal hier en daar wel niet aan de hedendaagse voorschriften voldoen. We koken elektrisch, zodat er geen ongelukken met gasfornuizen kunnen ontstaan. Het is ons afgeraden kaarsjes te branden. Elke woning heeft rookmelders, maar of iedereen ze gebruikt, weet je niet.”
Dat het aantal oudere slachtoffers van woningbranden toeneemt, kan De Jongh zich wel voorstellen. „De overheid laat senioren steeds langer zelfstandig wonen. In sommige gevallen is dat eigenlijk niet verantwoord. Ik zit hier in het bestuur van de huurdersvereniging en dan hoor je veel. Als mensen niet meer op zichzelf kunnen wonen, vraag je om ongelukken. Er hoeft maar iemand tijdens het roken in slaap te vallen en het gaat al mis.”