Binnenland

Weinig beleid voor verzorging van ouders thuis

BAARN. Terwijl steeds meer ouders intrekken bij hun kinderen, zijn gemeenten nog niet goed voorbereid op deze trend. Dat zei het Netwerk Notarissen woensdag.

Redactie binnenland
9 April 2014 08:48Gewijzigd op 15 November 2020 09:55
Foto ANP
Foto ANP

De organisatie hield een enquête onder vijftig gemeenten en concludeert dat er op dit gebied nauwelijks beleid is ontwikkeld.

Volgens de notarissen lopen kinderen en ouders hierdoor tegen allerlei praktische problemen aan.

Het kabinet wil dat de burgers meer voor elkaar gaan zorgen in plaats van een beroep te doen op de reguliere zorg. Maar als het gaat om bij hun kinderen inwonende ouders ontbreekt het aan beleid en communicatie. Zo heeft vrijwel geen enkele gemeente een contactpersoon op dit terrein, terwijl 40 procent van de gemeenten geen beleid voor inwonende ouders heeft geformuleerd.

De notarissen wordt steeds vaker om advies gevraagd door ouders en kinderen over praktische zaken zoals bouwkundige aanpassingen. „Als de ouders en kinderen willen overgaan tot splitsing van de woning, moet er een vergunning worden aangevraagd. Ook als in de tuin of op het erf van de kinderen een onderkomen voor de ouders wordt gebouwd, loopt de burger tegen veel regels aan”, aldus het Netwerk Notarissen, waarbij

150 notariskantoren zijn aangesloten.

De conclusie van de notarissen komt een dag na de start van de petitie ”Stop korten AOW als kinderen voor ouders gaan zorgen”. Het betreft een initiatief van John­ny Rijks uit Dinxperlo. Rijks: „Mijn vader wordt op zijn AOW gekort omdat hij bij mij woont en ik voor hem zorg. Ik heb geen hoog inkomen, dus het wordt bijna onmogelijk dit vol te houden.”

De petitie tegen de mantelzorgboete is inmiddels ruim 800 keer getekend, onder andere door de CSO, de spreekbuis van de seniorenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM. Deze organisatie zegt zeer teleurgesteld te zijn over de invoering van de kostendelersnorm, onderdeel van de nieuwe participatiewet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer