Binnenland

Somberder door metal-muziek

Hiphop

Ad Ermstrang, Riekelt Pasterkamp, Albert-Jan Regterschot en Johannes Visscher
16 December 2003 13:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:48
Somberder door metal-muziek.
Somberder door metal-muziek.

Wat iedereen op zijn klompen al aanvoelde, legt nu ook een wetenschapper op tafel. Liefhebbers van hiphop en heavy metal, opzwepende popmuziek, ontsporen vaker dan gemiddeld. „Denk aan zwartrijden in de tram of lipstick pikken”, zegt prof. dr. Tom ter Bogt, bijzonder hoogleraar popmuziek aan de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen vrijdag sprak hij een oratie uit over de invloed van popmuziek op emoties van jongeren. Fans van metal-muziek hebben vaker zelfmoordgedachten, neigen tot zelfbeschadiging en tot het zich afzonderen van anderen.

Dat is ernstig.

„Je ziet het niet alleen bij liefhebbers van metal-muziek. Ook fans van louter klassieke muziek blijken somberder te zijn. Oké, liefhebbers van Bach zullen geen bushokjes in elkaar trappen.”

Ter Bogt benadrukt dat muziek niet de enige factor is die leidt tot probleemgedrag. „Als bijvoorbeeld de band met de ouders slecht is, kan iemand door metal-muziek nog angstiger worden.”

Op houseparty’s zorgt opzwepende muziek vaak voor uitspattingen, zoals gebruik van harddrugs. Zou dat soort muziek aan banden moeten worden gelegd?

„Er zit wel degelijk een verband tussen een bepaald type muziek en pillengebruik onder jongeren. Je kunt zeggen: Ik vind die muziek vervelend en agressief, maar het is een illusie te denken met een verbod dit soort muziek uit te kunnen bannen. ”

JV

Inhaken
De baby. En inhaken. Dat hoort bij elkaar. De Volkskrant organiseert een wedstrijd rond de Koningskind Inhaak Bokaal. Advertenties en andere reclame-uitingen van bedrijven en instellingen liggen onder de loep. Wie doet het het leukst? Waar moet de consument om lachen? En waar om huilen? Een greep uit de bescheiden oogst.

Rederij Kooy dobbert dagelijks met boten vol Chinezen, Japanners, Amerikanen en een enkele kaaskop door de Amsterdamse grachten. Dat kan natuurlijk aan boord van de Prinses Amalia.

Campina presenteert Amalia-vla, Pretty Mum komt met een borstvoedingsnachthemd (mooi woord voor scrabble) en broodbelegspecialist De Ruijter met oranje muisjes. In een speciaal bewaarblik. Op de Veluwe nergens te koop.

De oranjeknaller van Blokker is een flater. Want wie staat er niet in de Oranje Scheurkalender van 2004? Juist. Het ding was al gedrukt toen de prinses op 7 december ter wereld kwam. Volgend jaar beter.

Een van de kanshebbers voor de bokaal is volgens de website van de Volkskrant grootgrutter Albert Heijn met de winkelwagenwieg. Of C&A. De kledinggigant was eigenlijk niet van plan aan inhaken te doen. Totdat de naam bekend werd: Catharina-Amalia. Daar kon C en A niet omheen.

RP

Christie’s
Een veiling van foto’s uit het blootblad Playboy. Niet iets wat je verwacht aan te treffen bij het gerenommeerde veilinghuis Christie’s in Amsterdam. Toch heeft er morgen een verkoop plaats van deze „kunstitems.” Het betreft een benefietveiling waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Aidsfonds.

Volgens woordvoerster Yvonne Ploegsma van Christie’s is met name het feit dat de veiling voor het goede doel is een reden om geen nee te zeggen tegen het verzoek van Playboy. „Tegelijkertijd is er ook een veiling van kunst uit het Playboy-archief bij onze vestiging in New York.”

Bent u niet bang dat dit de goede reputatie van Christie’s aantast?

„Als het zomaar een paar foto’s uit de Playboy waren geweest, hadden we niet meegewerkt. Maar dit is wel kunst. De afbeeldingen zijn afkomstig van een tentoonstelling die eerder dit jaar in de Kunsthal was te zien.”

Hebt u ook negatieve reacties gehad?

„Nee, iedereen die je er over hoort vindt het leuk.”

Conclusie: met een gezocht excuus, kunnen naakt en porno bij Christies door de beugel.

AJR

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer