Binnenland

„Miljoenen Freule-zaak ondergebracht in nepbedrijf”

De verdwenen 10 miljoen euro van de Freule Lauta van Aysma-stichting blijken te zijn ondergebracht in het „nepbedrijfje” Planetary in Amerika waar de Zwitserse Canadees Martin Brodmann de gesprekpartner is. De Hongkong Shanghai Banking Corporation bemiddelde in de transactie.

Van onze correspondent
16 December 2003 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Dat bleek maandag tijdens het voorlopige getuigenverhoor voor de rechtbank in Utrecht. Bij de stichting, die is opgericht door de hervormde kerk in Veenendaal en die 73 bejaardenflats beheert, is door speculatie meer dan 10 miljoen euro verdwenen in een beleggingsproject in Amerika. De gemeente Veenendaal is mede gedupeerd, omdat zij borg stond voor de aflossingen.

Volgens kenners is Planetary een postbusbedrijfje „waar nog geen stoel te vinden is.” Het geldbedrag van de Veenendaalse stichting is volgens de 61-jarige getuige Henk K. uit Den Haag nog steeds niet door Planetary in een project ondergebracht. Zowel K. als getuige Van de B. verwacht nog steeds dat het geld ooit terugkomt.

Van de B. vertelde de rechter vorig jaar Brodmann te hebben ontmoet in Zwitserland. Van de B. probeert met alle macht de gelden terug te halen. „Brodmann vertelde me dat het geld vanzelf terugkomt, waarop ik hem vroeg: „Waarom heb je het dan genomen?” Maar dat legde hij mij niet uit.”

Adviseur van de stichting ir. Henk K. uit Den Haag hield bij hoog en bij laag vol dat Planetary in Amerika een terugbetalingsverplichting heeft en dat er geen risico’s waren. De terugbetaling was niet vooraf overeengekomen. Dit gebeurde pas nadat Planetary de gelden van de bankgarantie had opgeëist. De schriftelijke bevestiging hiervan kon hij de rechter niet tonen omdat die door de FIOD in beslag genomen zou zijn. Een aspect waar hij zich maandag meermalen beriep.

Henk K., die in deze zaak opereerde via een Zwitsers kantoor en een op het Maagdeneiland Virgin geregistreerd bedrijf met de naam Polyship, had de kantoren van Planetary nooit bezocht omdat het werk bij de bank gebeurde. Wel had hij onder andere navraag gedaan bij Planetary en er was geen acute aanleiding om niet met Polyship in zee te gaan.

Door de ING Bank is om nog steeds onduidelijke redenen de verklaring van deposito kosteloos omgezet in een bankgarantie. Alle adviseurs, ook de juristen van de bank, hebben verklaard dat er geen verschil in beide verklaringen zat. Van de B. faxte terug naar K: „Henk, stop met de BG. Een geblokt account kan niets mee gebeuren en een BG wel!”

Er werden enkele letters aan de bankgarantie toegevoegd en iedereen dacht dat het geld veilig was, totdat ruim een jaar later Planetary uit Amerika de gelden via de rechter met succes opeiste terwijl een tradingprogramma nog niet eens klaar was. Waarom het geld werd opgeëist, is voor K. nog steeds een raadsel. Als hij om uitleg vraagt, krijgt hij daarop nog steeds geen antwoord.

De oorzaak van de hele misère is volgens K. dat Planetary contractbreuk heeft gepleegd en dat de ING Bank toen de andere kant op keek.

Rechter Dijksterhuis nam geen genoegen met de antwoorden van K. en vertelde fijntjes dat de rechter bepaalt of iets zwaarwegend is en niet de getuige. Tevens deelde de rechter mee dat de rechtbank de mogelijkheid tot gijzeling heeft. De rechter gaf K. een laatste kans vandaag met een deugdelijke onderbouwing te komen.

Uit het vervolg van het verhoor bleek vanmorgen dat K. niet in gijzeling komt, aangezien hij zich beroept op zijn verschoningsrecht. Dit kan omdat er geen strafzaak tegen hem loopt. K. probeert op deze manier een strafrechterlijke veroordeling te omzeilen.

De advocaat van de gemeente Veenendaal gaat tegen de schikking van de rechter in beroep. Op de vraag van advocaat Van Schijndel van de gemeente hoeveel provisie er was afgesproken voor deze miljoenentransactie, verklaarden Henk K. en Van de B. unaniem dat daar pas over gesproken zou worden als de winst binnen en de transactie afgerond was. K. had in dergelijke constructies nog geen resultaten behaald, maar die wel gezien bij partners.

Advocaat Kuiper van penningmeester Van H. zag er gouden business in. Een rendement tussen de 16 en 100 procent zonder dat het geld maar een enkel risico loopt. „Zeg meneer K., waarom loopt niet iedereen van de beurs naar deze transacties?”, wilde hij weten. K., voormalig scheepswerfmedewerker, vertelde dat de banken er niet mee te koop lopen en dit ook niet in de kranten vermelden. „Er zijn er maar weinig op de wereld die hiervan op de hoogte zijn, maar het geld wordt wel degelijk dagelijks een groot aantal keren in vreemde valuta, zogenaamde bancaire transacties, verhandeld. En dat doet nu de HSBC-bank voor Planetary.

Van Schijndel wilde verder de na kunnen trekken hoe serieus het project was, om te weten of het geen hocus pocus is en vroeg Henk K. naar de naam van de bank die voor Planetary het trading-programma zou contracteren. Henk K. weigerde de naam te geven omdat anders een geheimhoudingsafspraak zou worden geschonden en dit financiële wereldje is volgens hem zo klein dat de schade aan zijn positie dan desastreus zou zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer