Binnenland

„Geen campagne voeren op zondag”

De 51-jarige Ridderkerkse burgemeester J. B. Waaijer (CDA) wordt zo goed als zeker de nieuwe eerste burger van Zoetermeer. Daarvoor moest hij de afgelopen weken op campagne. Dat deed hij echter niet op zondag.

Jaap Kanters
16 December 2003 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:48
ZOETERMEER – Burgemeester drs. J. B. Waaijer (CDA) is voorgedragen als kandidaat burgemeester voor de gemeente Zoetermeer. - Foto Jos Wesdijk
ZOETERMEER – Burgemeester drs. J. B. Waaijer (CDA) is voorgedragen als kandidaat burgemeester voor de gemeente Zoetermeer. - Foto Jos Wesdijk

„Persoonlijk vind ik dat je zes dagen in de week rekening met elkaar moet houden en op de zevende dag helemaal. Daarom ging ik op zondag niet op campagne”, zo zegt de kandidaat-burgemeester.

De gemeenteraad van Zoetermeer besloot gisteren om Waaijer voor te dragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken. De Ridderkerker vergaarde tijdens een volksraadpleging op 3 december ruim tweemaal zo veel stemmen als zijn tegenkandidaat. De stemming was noodzakelijk omdat het referendum door een te lage opkomst ongeldig was.

Veel burgervaders verzetten zich tegen de bestuurlijke vernieuwing van een gekozen burgemeester omdat ze dan de barricaden op moeten. Ook Waaijer is tegen een gekozen burgemeester. „Burgers hebben behoefte aan een persoon van buitenaf. Deze kan met een ongeschonden blazoen beginnen. Aan lokale bestuurders kleeft soms een verleden.”

Het campagnevoeren viel Waaijer niet tegen. Zo bezocht hij de plaatselijke voetbalvereniging, een middelbare school en een winkelcentrum. „Het eerste contact is altijd even spannend, maar uiteindelijk kreeg ik de smaak te pakken”, vertelt hij. „Wel is het jammer dat je door tijdgebrek niet iedereen kunt spreken. Je moet dan mensen teleurstellen.”

Waaijer ervoer zowel voor- als nadelen van het campagne voeren, dat vier weken duurde. „Los van de uitslag bereik je in korte tijd duizenden mensen. Door het contact krijg je een goede dwarsdoorsnede van de bevolking. Je ontdekt wat er speelt.”

De inwoners van Zoetermeer hebben weinig vertrouwen in hun lokale bestuur, ontdekte Waaijer. Een gevoel van onveiligheid, overlast door jongeren en door parkeren zijn de belangrijkste problemen.

Daarmee stuitte hij als kandidaat-burgemeester op een lastig punt. „Je kunt de burgers geen totaalprogramma voorhouden met de boodschap: hier kunt u mij over anderhalf jaar op afrekenen. Als burgemeester heb je geen budget om inbraken terug te dringen of om paaltjes te plaatsen om scooteroverlast tegen te gaan. Je hebt altijd de instemming nodig van het college en van de gemeenteraad.” Wel wist hij veel kiezers te overtuigen met zijn leus ”Betrokken en bereikbaar”.

De nieuwe eerste burger van de 112.000 inwoners tellende stad volgt Luigi van Leeuwen (VVD) op, die per 1 februari met pensioen gaat. Van Leeuwen liet gisteren weten dat hij het oneens is met de gang van zaken. De raad heeft ten eerste met een kleine meerderheid gekozen voor het referendum, waardoor mogelijk minder (goede) kandidaten hebben gesolliciteerd dan wanneer voor een gewone procedure was gekozen. „Daarbij was het referendum ook nog eens niet rechtsgeldig”, aldus Van Leeuwen, die ervoor pleitte de burgemeestersvacature opnieuw open te stellen. Van Leeuwen realiseerde zich daarbij overigens dat hij dat niet kon afdwingen.

De meerderheid van de raadsleden bleek ongevoelig voor het argument van de huidige burgemeester dat slechts 18 procent van de stemgerechtigde Zoetermeerders heeft gekozen voor Waaijer. De raad had al voor de dag van de volksraadpleging aangegeven dat ze de uitkomst zwaar zou laten meewegen bij de keuze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer