Gevluchte Koerden blijven in Nederland
De Koerden die tijdens het regime van Saddam Hoessein naar Nederland zijn uitgeweken, zullen ondanks de arrestatie van de ex–dictator waarschijnlijk ook hier blijven. Voor hen is geen weg terug, met name omdat ze in Noord–Irak geen onderdak en geen baan meer hebben. Dat zei maandag de in Maastricht woonachtige Koerdische journalist Rakawt Ibrahim.
Alle Koerden in Nederland zijn blij met het oppakken van Saddam, vervolgde Ibrahim. Maar er is een grote cultuurkloof ontstaan tussen de naar Nederland gevluchte en de in Noord–Irak wonende Koerden. „In Irak zijn drie generaties opgegroeid in een klimaat van geweld en agressie van Saddam", aldus Ibrahim.
„Deze mensen eisen van Amerika dat het Saddam aan het volk uitlevert, en dat volk zal dan korte metten met Saddam maken. Dat vind ik niet goed, want dan ben je hetzelfde als Saddam. Hij heeft recht op een eerlijk proces door een onafhankelijke rechtbank en een eigen advocaat."
Veel naar Nederland gevluchte Koerden zijn volgens Ibrahim hier geïntegreerd. „Wij hebben geleerd dat je een individu bent, en dat je vrouwen of mensen met een ander geloof met respect moet behandelen. Zo’n instelling wordt door de Koerden in Irak niet geaccepteerd. We kunnen dus niet meer terug".
Ibrahim werkte voor radio en televisie in Bagdad, maar moest zes jaar geleden vluchten toen ontdekt werd dat hij illegaal voor de onder Saddam verboden Patriottische Unie van Koerdistan actief was. Sindsdien is hij vanuit Maastricht correspondent voor het grootste weekblad van Koerdisch Noord–Irak, de Hawlati („Burger"). Hoeveel Koerden uit Noord–Irak in Nederland wonen, is volgens Ibrahim niet bekend, deels omdat de Koerden zich niet als Irakezen beschouwen, en deels omdat in Nederlandse documenten alleen Irakzen geregistreerd worden. Ibrahim schat het aantal Noord–Iraakse Koerden in Nederland op zeker 35.000.