Geen koopzondag in Huizen; college vrijwel rond in Urk, Borsele en Tholen
HUIZEN. De zondagsrust in Huizen blijft behouden en de VVD valt –na verlies van 2 raadszetels– na ruim een halve eeuw buiten het college. Het CDA –dat van 4 naar 5 zetels groeide– gaat met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP een coalitie vormen.
Dat bleek deze week. Doorgaan met VVD, PvdA en Leefbaar Huizen had de voorkeur van CDA-lijsttrekker Bakker. Zij was aanvankelijk bereid om daarvoor de koopzondag als open kwestie op te nemen in het nieuwe collegeprogramma. Dit plan strandde op de Leefbaarwethouder.
Een extra wethouder zou naar D66 moeten gaan, vond Bakker. D66 steeg van 3 naar 4 zetels. Een coalitie zonder het CDA was voor deze partij onbespreekbaar: „Het deed geen recht aan de uitslag, met VVD en PvdA als verliezers, terwijl een belangrijke winnaar –het CDA– buiten spel werd gezet”, zegt aanstaande D66-wethouder Verbeek. Zij kwam met Bakker uit op de combinatie met GroenLinks, ChristenUnie en SGP.
D66 levert de koopzondag in, in ruil voor investeringen in de gezelligheid van dorpscentrum. Bakker: „Koopzondag is alleen voor de supermarkt. De andere winkels gaan echt niet open. We zitten hier niet om het grootwinkelbedrijf te spekken, maar we willen onze winkeliers helpen.”
De partijen vonden elkaar ook in het verzet tegen HOV-busbaan, bevestigt SGP-lijsttrekker Bource. „Hierbij is in het bijzonder ingezoomd op breekpunten, zoals de zondagsopenstelling. Ik ben heel dankbaar dat wij tot goede afspraken konden komen en daarmee de weg vrij kwam voor een nieuw college. Wij ervaren dat als een grote zegen.”
Ook de ChristenUnie had in campagnetijd de zondagsrust als breekpunt aangemerkt. Behoud daarvan noemt lijsttrekker Doorn een wonder. SGP en CU zullen als combinatie een wethouder leveren. Zij zoeken daarvoor een kandidaat van buiten Huizen.
Volgens de PvdA wordt Huizen terug in de tijd geslingerd met deze „Staphorster variant.” Volgens de VVD is Huizen „terug in de 18e eeuw.”
In Epe (G.) schuift SGP-Christen-Unie aan bij de collegeonderhandelingen. VVD en D66 haakten in een vroegtijdig stadium af. Fractievoorzitter Scholten van Nieuwe Lijn wil de oude coalitie, met CDA, PvdA en Groen Links aanvullen met SGP-CU.
Ook in Zwartewaterland is de ChristenUnie betrokken bij de coalitievorming. Daar valt de PvdA uit het college en gaan de drie christelijke partijen CDA, SGP en CU de coalitie vormen.
Hoogeveen zet in op een college met CDA, Gemeentebelangen (GB) en ChristenUnie. Dat zou beteken dat PvdA en VVD uit de coalitie verdwijnen en GB en CU erin komen.
In Tholen luidde vrijdag het advies van CDA-informateur Verbree om een coalitie van SGP, CDA, CU en VVD te vormen. Dat zou betekenen dat de PvdA wordt ingewisseld voor de CU.
In Middelburg zijn de coalitieonderhandelingen weer vlotgetrokken nadat eerder deze week de Lokale Partij Middelburg haar informatieopdracht teruggaf. Zij verweet VVD, CDA en SGP gebrek aan vertrouwen. Vrijdag werd oud-PvdA-wethouder Smitskamp als informateur aangesteld.
In Grootegast (Gr.) vormen CDA, CU en PvdA opnieuw het college.
In Urk blijft het nieuwe college vrijwel zeker bestaan uit de SGP, ChristenUnie en Hart voor Urk.
Ook in Borsele zijn de partijen er uit. SGP-CU/CDA/PvdA vormen opnieuw het gemeentebestuur. Namens SGP-CU wordt C. Weststrate wethouder in plaats van J. Zandee.
In Elburg blijft de coalitie van CU, Algemeen Belang, SGP en Elburg Beleid bestaan, zo luidt de aanbeveling van informateur Verwolf.
In Hendrik-Ido-Ambacht koersen de huidige coalitiepartijen CU-SGP, CDA en PvdA aan op voortzetting van de coalitie, aldus CU-SGP-lijsttrekker Flach vrijdag.
SGP-CU, CDA en PvdA/GroenLinks gaan opnieuw de wethouders leveren in de gemeente Veere, zo meldde SGP-informateur Melse vrijdag. Fractieleider Roelse van de lokale partij DTV, die vorige week van 2 naar 3 zetels groeide, wijt de gang van zaken aan het christelijke karakter van de SGP, die liever met het confessionele CDA blijft besturen.
In Zwolle blijven de vijf grootste partijen, ChristenUnie, PvdA, D66, VVD en SP, inhoudelijk met elkaar praten over de vorming van een nieuwe coalitie. Inzet is een college van vier partijen.