Consument blijft stukje vlees waarderen
AMERSFOORT. Snoeiharde kritiek uit de Onderzoeksraad Voor Veiligheid op de vleessector. Er is sprake van slechte hygiëne, er wordt gefraudeerd met vlees. Wat vindt de consument?
„Natuurlijk schrik ik van de berichten over de vleessector”, zegt Henny van Ommen (61) terwijl ze in Amersfoort flessen wijn in haar fietstassen stapelt. „Als je vlees koopt, denk je eerlijk vlees te kopen. Als er gerommeld wordt, ben je niet blij.” Gisteravond stond er kipfilet op het menu. „Scharrelkipfilet. Maar of het ook werkelijk schárrelfilet is, weet ik niet zo zeker.”
Het verbaast Ard (50) niets dat er stevig gefraudeerd wordt met vlees. „Overal waar je kúnt frauderen, wordt er gefraudeerd.” Hij rept van een bekende restaurantketen waar ze dertig jaar geleden schaaltjes salade die een gast op tafel kreeg hergebruikten. „Dat mag niet. Als een gast salade niet opeet, hoort het direct de prullenbak in te gaan.” Consumenten hebben ook boter op het hoofd, vindt Ard. „We willen alles voor niks, dus gaan we rommelen met plofkippen.”
Nancy Veraart (52), die in het zonnetje geniet van haar kleindochter, noemt de alarmerende berichten over de vleessector „verschrikkelijk.” „Je moet kunnen vertrouwen op de kwaliteit van je boodschappen. Eigenlijk zou je geen vlees meer moeten eten, maar het is af en toe wel lekker.” Gisteravond bestond de maaltijd van Veraart uit een preischotel met rundergehakt.
Afrika
Vegetariër Anneke (49) vindt het goed dat misstanden in de vleesindustrie aan de kaak worden gesteld. „Partijen houden elkaar de hand boven het hoofd, omdat er zo veel geld in de sector omgaat. Er is veel strengere controle nodig. De vraag is alleen: hoe voer je die controles uit zodat die ook echt zoden aan de dijk zetten.” Mensen zouden zich veel meer bewust moeten zijn van wat ze eten, vindt Anneke. „Sommige kinderen weten niet eens waar de melk vandaan komt.”
Jenny (51) heeft zo haar bedenkingen bij de berichten over misstanden in de vleessector. Ze vraagt zich af of er nu werkelijk zo slecht gewerkt wordt in de branche. Ze zag hoe in Afrika langs de weg gebraden vlees werd aangeboden. „Daar is geen controle. Maar gaan de mensen daar dood aan dat vlees? Nee. In Nederland word je gek van alle regeltjes. Het is al zo goed in ons land, moet het nog beter?”
Nooit positief
Alarmerende berichten zijn „nooit positief” voor de vleessector, zegt een Amersfoortse slager boven een vitrine met geurige vleesproducten. Of meer controle nodig is? „Dat weet ik niet.” Toen het paardenvleesschandaal in het nieuws was, kwamen klanten met vragen. „Onze klanten blijven een stukje vlees kopen.”