Binnenland

Ponthoeve Vianen verandert van melkveehouderij in pannenkoekenboerderij

Meer dan vijftig jaar was de Ponthoeve van de familie Baars uit Vianen een melkveehouderij. Het project Ruimte voor de Lek dat eerder deze maand officieel van start ging, maakt daar een eind aan. Maar de familie zit niet bij de pakken neer. De Ponthoeve wordt nu een pannenkoekenboerderij.

André Bijl
24 March 2014 15:39Gewijzigd op 15 November 2020 09:35
Door het project ”Ruimte voor de rivier” houdt de Ponthoeve bij Vianen op te bestaan als melkveehouderij. De familie Baars gaat met de boerderij verder als pannenkoekenrestaurant. Op de foto vader Gert en zoon Bas. beeld André Bijl
Door het project ”Ruimte voor de rivier” houdt de Ponthoeve bij Vianen op te bestaan als melkveehouderij. De familie Baars gaat met de boerderij verder als pannenkoekenrestaurant. Op de foto vader Gert en zoon Bas. beeld André Bijl

Vader Gert Baars (61) verhuisde in 1961 met zijn ouders van Vianen naar de boerderij aan de Lek, zo’n 500 meter buiten het stadje. „Ik groeide hier op als kind. Langs de Lek, midden in de natuur, heerlijk vrij, geen buren”, herinnert hij zich. „Vaak was het spannend. We hebben diverse keren hoogwater beleefd. Je zag het van tevoren aankomen: de hoogste stand bij Keulen bepaalde hoe groot de problemen hier een paar dagen later werden. Het voordeel was dat je op tijd maatregelen kon treffen. Als het water kwam, zag je de konijnen, hazen en mollen naar de boerderij vluchten. Die zochten de hooggelegen droge plekjes op.”

Een paar keer werd het gezin geëvacueerd. In 1995 werd met het vee de wijk genomen naar Bunnik. Dat was meteen het jaar dat de toekomst van de Ponthoeve werd bepaald. De hoge waterstanden in 1993 en 1995 –toen in totaal 250.000 mensen werden geëvacueerd– betekenden de start van Ruimte voor de Rivier, waarbij meer dan dertig projecten zorgen voor een verlaging van de waterstand in de rivieren. „Tot 1995 kregen we zonder problemen vergunning voor de bouw van stallen, daarna was het over.”

Vanaf 2006 werden de plannen voor de Lek bij Vianen steeds concreter. Zo wordt onder andere de zomerkade verlegd. Een van de gevolgen is dat de Ponthoeve op een eiland komt te liggen en de boerderij in de huidige vorm niet kan worden voortgezet. Voor vader Gert en moeder Nonnie reden een verhuizing te overwegen.

Dat was voor hun zoons Job (32) en Bas (30) geen optie. Beiden zijn geboren en getogen op de Ponthoeve, gingen studeren en waren niet van plan de boerderij over te nemen. Maar toen het voortbestaan van de hoeve aan de orde kwam ging het bloed toch kruipen waar het niet gaan kon. „Wij zagen het project Ruimte voor de Lek niet als een bedreiging, maar juist als een kans.” Ouders en zoons gingen aan de slag, maakten plannen en die werden gehonoreerd door provincie en gemeente.

Het leidde tot een ambitieus project waarbij op de Ponthoeve via een ingrijpende verbouwing een pannenkoekenrestaurant wordt gerealiseerd met een oppervlakte van circa 250 vierkante meter. Vanuit het restaurant en twee dakterrassen hebben de gasten uitzicht over de Lek, de uiterwaarden, het eiland en historisch Vianen. Bovendien krijgt het restaurant een skybox waardoor bezoekers kennis kunnen maken met de dieren op de boerderij. Want het bloed kruipt waar het niet gaan kan: de Ponthoeve krijgt een gloednieuwe stal waar jonge kalveren, pinken en vaarzen worden grootgebracht. Het jongvee blijft tot het ongeveer achttien maanden oud is op de hoeve aan de Lek. Daarna verhuizen ze naar een melkveehouderij.

Een theehuis aan de Lek en lespakketten voor basisscholen completeren de nieuwe Ponthoeve. „En we willen onze bezoekers straks het eilandgevoel laten beleven”, benadrukken vader Gert en zoon Bas. „Er wordt een geul gegraven van 80 meter breed met een brug erover. Dus we komen echt op een eiland te zitten. Dit gebied wordt een recreatief knooppunt met natuur, wandel- en fietspaden, een vissteiger, paardenpad, passanten­haven, camperplaats, een molen en onze boerderij. Al die onderdelen versterken elkaar.”

Vader en moeder blijven voorlopig op de boerderij wonen en gaan meehelpen, de broers storten zich vol op de nieuwe uitdaging. „We hebben onze baan in het bedrijfsleven opgezegd. We vinden het prachtig om op onze eigen hoeve aan de slag te gaan. Een idyllische locatie en een uniek concept. Maar het belangrijkste is dat die pannenkoeken straks goed smaken. En daar gaan we voor zorgen.”

Als alles volgens plan verloopt, gaat de pannenkoekenboerderij in oktober of november van start. In december 2015 moet het project Ruimte voor de Lek zijn afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer