Binnenland

Rustig bouwen aan een eigen gezinscultuur

VIANEN. „Onze kinderen hadden hierbij moeten zijn!” Enthousiaste reacties donderdagmiddag, na afloop van een congres in Vianen voor ouders en opvoeders.

Jan-Kees Karels
21 March 2014 15:51Gewijzigd op 15 November 2020 09:33
Symposium van de Reformatorische Oudervereniging in Vianen.                  Beeld Erik Kottier
Symposium van de Reformatorische Oudervereniging in Vianen. Beeld Erik Kottier

De Reformatorische Ouder­vereniging (ROV) had in Hotel Vianen een symposium georganiseerd met de urgente titel ”Onze kinderen in de branding!?” Ruim 300 ouders en opvoeders –er waren tientallen overboekingen– waren erop afgekomen.

„Is die vraag niet een beetje overdreven”, zegt dr. W. Fieret aan het begin van zijn lezing. „Is die branding niet van alle tijden?” Toch blijkt de omgeving drastisch veranderd, laat de lector identiteitsontwikkeling aan het Hoornbeeck College zien. „In de laatste 25 jaar is er zelfs méér veranderd dan in de 500 jaar ervoor. Iedereen voelt dat en ervaart het. Onze kinderen geboren na 1992 zijn allemaal digitale inboorlingen. De digitale wereld is een grote concurrent geworden van u, ouders!”

Fieret maakt duidelijk welke gevolgen de „schermwereld” heeft voor gezin en opvoeding. Het is een wereld van snelle emoties, waarin geen ruimte bestaat voor bezinning. „De schermwereld leert kinderen geen eerbied. De schermwereld geeft geen antwoord op echte vragen: Wat betekent de Bijbel voor je? Hoe is mijn houding tegenover de Heere God?”

Fieret geeft voorbeelden. Als je vroeger voor straf naar je kamer werd gestuurd, zat je in een lege kamer met een bureau en een stoel en een bed. Daar ontstond ruimte om over je gedrag na te denken. Worden pubers nu naar hun kamer verwezen, dan delen ze dat met vrienden, die direct meeleven vanwege zulke „ver­velende ouders”. „Ze worden binnen vijf minuten gestijfd in het gedrag dat ze al hadden”, aldus Fieret.

SGP-Kamerlid Van der Staaij zegt verrast te zijn door het grote aantal bezoekers van het symposium. „Dat zo veel mensen hiernaartoe komen, is bemoedigend.” Van der Staaij noemt de ROV een belangrijke gesprekspartner van de overheid. „De belangen­behartiging van het gezin staat er niet florissant bij. Anders dan in het buitenland zijn er in Nederland nauwelijks organisaties die als waakhond voor het gezin opstaan. Daarom ben ik blij met de ROV.”

Volgens de politicus worden ouders in Nederland ernstig beknot in het ontplooien van eigen initiatieven. Ouders die een peuterspeelzaal willen oprichten moeten aan allerlei eisen voldoen en zich laten registreren. Gevolg is dat veel ouders onzeker worden om nog als vrijwilliger actief te zijn. Van der Staaij: „Er is sprake van een gelijkheidsfuik als ongelijke projecten allemaal aan dezelfde eisen moeten voldoen. De ROV zou een goede rol kunnen spelen door het Rijk te vragen zich sterk te maken voor initiatieven van ouders.”

Hoe ga je op zondag om met de moderne media? „Bouw maar rustig aan een eigen gezins­cultuur”, antwoordt dr. Fieret op de vraag uit de zaal. „Leg uit waarom je dingen doet. Media zijn er niet altijd. Zelf vind ik het prachtig als de zondag een mediavrije dag is.”

En een verplichte opvoedingscursus voor ouders; is dat een goed idee? Fieret is er niet voor. „Het mooiste is als mensen uit eigen initiatief iets doen.” Zo meldt ROV-bestuurslid Gerdien Lassche-van Grol dat er op allerlei plekken spontaan moedergroepen ontstaan waar opvoedingsvragen worden besproken.

’s Middags volgen de ouders workshops over de brede school, sociale media, gesprekskringen, seksuele vorming, autisme, pesten en ouderbetrokkenheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer