Niet elke ondernemer blij met nucleaire top
DEN HAAG (ANP). De nucleaire top in Den Haag heeft grote gevolgen voor ondernemers in de zwaarbeveiligde gebieden in de stad. De een spreekt van een drama, ‘fantastisch’ vindt een ander.
„Eén grote ramp. Niemand kan hier meer komen. Zelfs de putdeksels zijn dichtgelast”, vat Louis van Breukelen het samen. Zijn koffiehuis op het Statenplein is omgeven door 3 meter hoge hekwerken, die eerder bij de Olympische Spelen in Londen zijn gebruikt.
De familiezaak is dichtbij het World Forum gelegen, waar de top plaatsheeft op 24 en 25 maart. De gemeente heeft naast het koffiehuis grote gele borden geplaatst met de tekst ‘koffiehuis Statenplein bereikbaar’. „Die hadden aan het begin van de weg moeten staan”, verzucht Van Breukelen.
Hij denkt dat hij nu al 70 procent van zijn klandizie misloopt. Naar eigen zeggen wordt zijn zaak volgende week vrijdag geïnspecteerd op explosieven en dan verzegeld. „We moeten 4 dagen dicht. Het is te triest voor woorden”.
Maar anderen zien juist voordelen. „We hebben nog nooit meegemaakt dat de stad er zo piekfijn uit ziet. Kapotte tegels zijn gerepareerd, de bloemperken vernieuwd”, zegt Marcel Deden. Zijn strandpaviljoen Summertime ligt pal voor het Kurhaus waar straks wereldleiders zullen logeren.
„Het is jammer dat we 2,5 dag minder omzet hebben. We krijgen geen compensatie”, vertelt Deden. Zijn zaak is open maar zal door alle veiligheidsmaatregelen minder goed te bereiken zijn. „Maar in maart bestaat altijd de kans dat het regent en dan heb je ook nul omzet”, relativeert hij. De top zelf noemt hij „uniek en fantastisch” voor Den Haag. „Alle hotels zitten vol. En hoeveel mensen in de wereld zien Scheveningen dankzij de top? Als daardoor straks 0,05 procent meer mensen komen, dan zijn we al winnaar”,denkt Deden.
Heino Walbroek, voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten, gelooft dat ook. „Scheveningen is 3 dagen volop in beeld. Het is ingrijpend, maar dat moeten we dan maar voor lief nemen. Het is maar één keer.”
Aan de andere kant van het Kurhaus verkoopt Carmen Florian Italiaans ijs in haar winkeltje. Zij moet 3 dagen sluiten en komt vanaf deze week in de opbrekingen terecht. Ze is er niet gelukkig mee. „Het is goed dat alles is schoongemaakt, maar maart is voor mij een maand waarin ik vol moet werken om rond te komen”, zegt ze.
Eerder werd bekend dat de 11 horecazaken die een paar meter verderop aan de Scheveningse boulevard tijdelijk moeten sluiten, per onderneming een omzetverlies hebben van ongeveer 35.000 euro. Dat is althans de inschatting van Björn Dijl, eigenaar van Crazy Pianos, die ook dicht moet.