Buitenland

Kans op topoverleg Israël en Palestijnen

Topoverleg tussen Israël en de Palestijnen over het vastgelopen vredesproces is woensdag een stap dichterbij gekomen. De Israëlische premier Sharon en diens Palestijnse ambtsgenoot Qurei kunnen elkaar binnen enkele dagen ontmoeten.

Buitenlandredactie
11 December 2003 12:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Israël eist dat aan het gesprek vooraf geen voorwaarden worden verbonden, zo verklaarde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, woensdag na een ontmoeting met de Egyptische president Mubarak. De bespreking in het Zwitserse Genève was de eerste ontmoeting tussen een Israëlische minister en Mubarak sinds augustus 2002. Volgens Shalom was het een erg goed gesprek.

Egypte is met Jordanië het enige Arabische land dat diplomatieke betrekkingen met Israël onderhoudt. Wel bekoelde de relatie van Caïro met Israël sinds het begin van de tweede Palestijnse opstand in september 2000. Sinds korte tijd werpt Caïro zich weer meer op als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen.

Shalom reisde woensdag door naar Rome om daar zijn Palestijnse evenknie Shaath te ontmoeten. Het gesprek tussen de bewindslieden moet de weg effenen voor de ontmoeting tussen Sharon en Qurei.

Ondertussen bevestigde de Israëlische onderminister van Defensie, Boim, dat niet wordt begonnen met de bouw van de omstreden veiligheidsmuur in de Jordaanvallei. Eerder op de dag had een Israëlisch parlementslid gezegd dat Jeruzalem zijn plan in de ijskast zet om de muur langs en door de Westelijke Jordaanoever uit te breiden naar de Jordaanvallei.

Volgens volksvertegenwoordiger Willan volgt het Israëlische besluit op de stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de kwestie rond de muur voor te leggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De parlementariër citeerde Israëlische legerfunctionarissen die tegen een parlementaire commissie hadden gezegd dat om juridische redenen geen bouwwerkzaamheden zouden worden ondernomen.

Experts bij het ministerie van Justitie menen dat de afscheiding in deze zone niet kan worden aangemerkt als veiligheidsmuur ter bescherming van Israëlische burgers tegen Palestijnse terroristen, omdat de barrière door Palestijnse dorpen loopt.

Israël veroordeelde het VN-besluit om de kwestie voor het Haagse Gerechtshof te brengen en liet woensdag weten dat het alle ambassadeurs van landen die voor de VN-resolutie stemden op het matje zal roepen.

De landen en organisaties die de Palestijnse Autoriteit financieel bijstaan hebben op een donorconferentie in Rome blijk gegeven van hun ongeduld over het uitblijven van vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Het geweld maakt internationale hulpverlening moeilijk en bij militaire operaties van Israël zijn tientallen donorprojecten verwoest.

Bij een inval van het Israëlische leger in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn vandaag drie Palestijnen doodgeschoten. Tien mensen raakten gewond. Dat hebben Palestijnse artsen en veiligheidsfunctionarissen gemeld.

De Israëlische actie werd begeleid door legerhelikopters. In Rafah werden twee huizen omcirkeld waar zich leden van Hamas en de Islamitische Jihad zouden schuilhouden. De slachtoffers vielen tijdens een hevig vuurgevecht. Volgens Palestijnse bronnen gaat het om de grootste Israëlische inval van de afgelopen twee maanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer