Binnenland

Coalitie ruziet over heroïneprojecten

In de regeringscoalitie van CDA, VVD en D66 is onenigheid ontstaan over de uitbreiding van het aantal proefprojecten met gratis heroïneverstrekking.

Redactie politiek
11 December 2003 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

De fracties van VVD en D66 willen het aantal experimenten snel uitbreiden en krijgen daarvoor steun van de PvdA. De CDA is tegen en vindt dat de liberalen en democraten zich niet houden aan de uitspraken uit het regeerakkoord.

D66-kamerlid Lambrechts heeft het initiatief genomen om het aantal projecten met gratis heroïneverstrekking uit te breiden. Op dit moment krijgt een beperkt aantal verslaafden in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Heerlen en Groningen gratis heroïne. Het gaat daarbij om ernstig verslaafden die veel overlast bezorgen en geen baat hebben bij methadon. Andere gemeenten, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Zwolle en Apeldoorn, willen ook proefprojecten opzetten.

Volgens D66 is daar niets op tegen. De fractie wil 10 miljoen euro uittrekken om de projecten te financieren. Behalve het ministerie van Volksgezondheid moeten ook de departementen van Binnenlandse Zaken en van Justitie meebetalen.

D66 krijgt voor een motie over de uitbreiding steun van coalitiepartner VVD en van de grootste oppositiepartij, PvdA. Het ligt voor de hand dat ook de kleine linkse oppositiepartijen voor zullen stemmen, maar ook zonder hen is er een ruime meerderheid voor.

De CDA-fractie en de kleine protestantse fracties zijn tegen. Zij vinden dat de overheid met het project de verslaafden ten diepste in de kou laat staan. Ze willen veel steviger inzetten op afkicken.

CDA-kamerlid Joldersma is boos over de opstelling van VVD en D66. Zij vindt dat de coalitiefracties zich niet houden aan de afspraken uit het regeerakkoord. Daarin staat dat er eerst een evaluatie moet komen voor er een besluit valt over uitbreiding. Volgens het D66-kamerlid Lambrecht is er al een evaluatie en daarbij wijst ze naar een rapport van de Groningse CDA-wethouder Paas.

Joldersma is het niet eens met die visie: „De commissie-Paas heeft alleen maar gekeken naar de invoering van het project.”

Het kabinet ziet het rapport van de commissie-Paas overigens ook niet als een evaluatie. Juist afgelopen vrijdag heeft de ministerraad besloten de evaluatie van het project met een halfjaar te vervroegen naar het voorjaar van 2004.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer