Binnenland

Tegen fusie? Kleur onderste hokje rood

OUD-BEIJERLAND. Op welke partij iemand tijdens de gemeenteraadsverkiezing op 19 maart ook stemt, dat Oud-Beijerland gaat fuseren staat vast. Dat zint Oud-Beijerlander Mijndert Verkaik niet. „Mijn advies is om het onderste vakje op het stembiljet rood te kleuren.”

Conno Bochoven
28 February 2014 19:31Gewijzigd op 15 November 2020 09:06
beeld ANP
beeld ANP

Verkaik is het er helemaal niet mee eens dat Oud-Beijerland wil samengaan met andere gemeenten en denkt over één gemeente Hoeksche Waard. „Dat besluit werd half december genomen door de gemeenteraad, maar daar ben ik als burger en kiezer helemaal niet in gekend. En dat terwijl het zo’n belangrijk onderwerp betreft, want het gaat wel over de opheffing van de gemeente. Fusie lost niets op en zie ik als een verlies van democratie. De lokale politiek verdwijnt en dat is een slechte zaak. Voor je het weet worden politici regenten. Het gaat allemaal om groot, groter, grootst. Je ziet het overal gebeuren, het klapt een keer uit elkaar.”

Verkaik pleit voor een referendum, zodat de burger zich kan uitspreken over de herindeling van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard. In januari deed de inwoner van Oud-Beijerland dat voorstel in de gemeenteraad en bij het gemeentebestuur. Hij kreeg nauwelijks bijval vanuit de politiek en een volksraadpleging is niet meer vóór de gemeenteraadsverkiezingen te organiseren. Verkaik is niet van plan om zomaar op te geven. „De boot is aan, dus moet er nu worden aangepakt. Vergeet niet dat de burger stemrecht heeft hoor. Ik heb een simpele actie bedacht en dat kost niets. Wie, net als ik, tegen fusie is moet gewoon 19 maart het onderste vakje van zijn of haar partij rood kleuren. Als veel mensen dit doen, geven deze kiezers een duidelijk signaal aan de partijen dat veel kiezers die opgedrongen herindeling helemaal niet zien zitten.”

Verkaik ontwierp een pamflet met zijn plan dat huis aan huis bezorgd zal worden in Oud-Beijerland, misschien wel twee keer.

Dat het mobiliseren van krachten wel degelijk zin heeft, weet Verkaik vanuit Rotterdam. „Daar was men zo’n achttien jaar geleden van plan de gemeente Rotterdam op te heffen. Dat zou zo veel voordelen hebben. Er kwam een keurig referendum en de opsplitsing ging niet door. 
Het primaat ligt toch zeker bij 
de kiezer en niet bij lobbygroepen die soms puur op eigen gewin 
uit zijn? Als de burger z’n stem laat horen, kan er veel.”

De betrokken burger denkt te weten waar de schoen wringt. „Zogenaamd kunnen de gemeenten alleen de taken niet meer aan. Maar dit komt door de provincie, die niet goed georganiseerd is. Daardoor wordt er veel afgeschoven naar gemeenten. Die zouden de provincie moeten aanspreken om hun werk eens wat beter te doen. Een bedrijventerrein bijvoorbeeld hoort toch bij een provincie thuis? Nu krijgen de gemeenten het op hun bord en zijn het de burgers die uiteindelijk het gelag betalen.”

Het is volgens Verkaik nog geen uitgemaakte zaak dat er een herindeling komt. „De bestuurders weten gewoon geen andere oplossing. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart wordt de burger geen keus gelaten. Iedere kiezer wordt geacht voor opheffing te stemmen. Dat ga ik dus niet doen. Als kiezer en als mens word ik niet in mijn waarde gelaten. En dat zint mij niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer