Lijsttrekkers Amsterdam in de clinch over prostitutie
AMSTERDAM. Ze moesten met de billen bloot, de lijsttrekkers van de Amsterdamse partijen. Moet de gemeente Amsterdam bezoekers van de wallen ontmoedigen om prostituees te bezoeken? Het leverde donderdagavond een verhit debat op in de protestantse Thomaskerk in de hoofdstad.
Tussen de 2000 en de 5000 prostituees telt Amsterdam. Hoeveel van hen tegen hun wil uitgebuit worden, weet niemand: schattingen variëren van 10 tot zelfs 90 procent. „In elk geval zijn er onder hen minstens honderden vrouwen die in deze stad dagelijks verkracht worden en hun geld moeten afstaan aan een pooier”, zegt fractievoorzitter Shahsavari-Jansen van het CDA, dat met twee zetels de enige confessionele partij is in de hoofdstad. „Ik word daar kotsmisselijk van.”
Applaus is haar deel in de tot de nok toe gevulde zaal van de Thomaskerk aan de Zuidas, waar alle lijsttrekkers –naast Shahsavari zes mannen– donderdagavond op uitnodiging van de Protestantse Kerk Amsterdam debatteerden over vragen rond religie en zingeving.
Foute dingen
Ook andere partijen begrijpen dat Shahsavari misselijk wordt van de wallen. D66, dat in de peilingen in het vanouds PvdA-bolwerk Amsterdam op grote winst staat, erkent volmondig dat er in de beruchte rosse buurt foute dingen gebeuren. „Prostituee is geen normaal beroep”, zegt fractievoorzitter Paternotte.
Maar om dan maar te kiezen voor verbieden? „Dan verdwijnt het naar kelders en zolders. En daar heb je ergere vormen van prostitutie dan op de wallen. We kunnen ons beter richten op het aanpakken van mensenhandel.”
Daarmee neemt Shahsavari echter geen genoegen. Ze wijst herhaaldelijk op onderzoek waaruit blijkt dat legale prostitutie, zoals nu op de wallen, alleen maar een stimulans is voor mensenhandelaars. Dan ontsnapt haar een hartenkreet: „Ik begrijp niet dat hier allemaal mannen in pak zitten die niet duidelijk opstaan voor deze vrouwen.”
Dat schiet GroenLinkslijsttrekker Groot Wassink in het verkeerde keelgat. Furieus: „Dat is flauw. We doen heel veel. Dit verwijt is compleet ongegrond.”
Maar Shahsavari krijgt steun van CU-lijsttrekker De Groot. Hij voert een pleidooi voor het veelbesproken Zweedse model, waarbij klanten van prostituees strafbaar worden gesteld. Maar zijn betoog vindt, behalve bij het CDA, weinig weerklank bij de andere partijen.
Overigens zitten ook CDA en CU niet op één lijn. Zo hebben de partijen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen geen lijstverbinding, hoewel dat beide zou kunnen helpen. De CU haalde tot nog toe nooit een zetel in de Amsterdamse raad. Ook nu geven de peilingen een tekort aan van 0,3 procent.
Sociaal-cultureel rooms
De meeste fractievoorzitters maken van de debatavond gebruik om hun religievriendelijke kant zo veel mogelijk op te poetsen. PvdA-lijsttrekker Hilhorst bidt bijvoorbeeld niet, maar hij is wel „sociaal-cultureel rooms.” En de VVD, die de nummer twee heeft afgevaardigd, heeft een lijsttrekker die naar de kerk gaat. Zelfs Paternotte van D66 vindt dat het beeld van zijn partij als antireligieus bijstelling behoeft. En Ivens (SP) ontwaart een diep verankerde solidariteit in het geloof, precies zoals in zijn partij.
Vanuit die solidariteit voert hij een pleidooi voor een ruimhartige opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is een ander heikel thema in Amsterdam, waar Vluchtkerk, Vluchthaven en Vluchtgarage elkaar in rap tempo opvolgden. Het kabinetsvoornemen van VVD en PvdA om illegaliteit strafbaar te stellen, stuit op zware kritiek bij hem en GroenLinkser Groot Wassink. „Dit zijn geen illegalen, het zijn mensen. Je moet niet op hen jagen en hen in de gevangenis stoppen.”
De meeste lijsttrekkers volgen trouw de landelijke partijlijn als het over zo’n lastig punt gaat. Maar PvdA-leider Hilhorst maakt waar dat Amsterdam altijd trekjes van een republiek heeft gehouden. Hij valt z’n linkse broeders ruimhartig bij. „Die strafbaarstelling moet van tafel, en wel zo snel mogelijk.” Het is maar dat Samsom en Asscher het weten.