Rabo stapt weer over de grens
Na het grote fiasco met het Londense aandelenbedrijf vijf jaar geleden, durft Rabobank op internationaal vlak nu weer vooruit te kijken. Gokjes worden daarbij niet meer uitgesloten. Zo begint de bank binnenkort met het opzetten van een kantorennetwerk in India en in het ontwikkelingsland Chili is het sinds kort ook actief.
De investeringen zijn weliswaar klein, zo gaf topman R. van Slingelandt van Rabobank International dinsdag toe, maar ze passen wel in de strategie van de bank. „Dicht bij de klanten zijn en kennis overdragen.”
De investering in India beslaat slechts 9 miljoen dollar voor een belang van 20 procent in de Yes Bank. „Maar India is booming en daar willen we graag bij zijn”, aldus Van Slingelandt. Ook wordt er met een schuin oog naar China gekeken, maar Rabobank zegt nog geen bank tegen een redelijke prijs te hebben gevonden. „Dat is nog knap lastig. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat je met je handen gebonden bent. Vanaf 2007, als de Chinese banksector verder moet liberaliseren van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), is er meer mogelijk.”
Het verlanglijstje van Rabobank International is groot, zo blijkt uit de presentatie die de gehele directie dinsdag gaf over 25 jaar Rabo-bankieren in het buitenland. In Brazilië, Oost-Europa en mogelijk ook in Rusland wil het concern aan bankieren op het platteland gaan doen. Met de nadruk op de agribusiness: ondernemingen die zich bezig houden met de verwerking en verhandeling van agrarische producten.
Rabobank heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met boerenfinanciering in Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland. In de Verenigde Staten wordt nu gebouwd aan een stevige portefeuille en ook in Canada heeft de bank grote plannen.
Het internationale bedrijf draagt momenteel circa 30 procent bij aan de winst van de Rabobank-groep. Dat moet 35 procent worden, aldus Van Slingelandt. „Dat geeft meer evenwicht en ook meer zekerheid voor onze sterke kredietwaardigheid.”
Rabobank is er trots op dat het van de kredietbeoordelingsbureaus als enige grote bank ter wereld de hoogste kredietstatus bezit. De term Triple A valt met grote regelmaat tijdens de presentatie. Volgens bestuurder W. Kolff zou Rabobank International een degradatie tot een AA-status nog wel kunnen hebben, maar daaronder „kom je niet eens langs de portier.”
Het behouden van de hoge kredietstatus, die geld ophalen tegen een laag rentetarief mogelijk maakt, is voor Rabobank een belangrijk element in de bedrijfsvoering. Groeien is mooi, maar niet als dat ten koste gaat van wat is opgebouwd. Vandaar dat de bank in de lopende samenwerkingsgesprekken met Achmea waarschijnlijk niet aanstuurt op een volledige overname. Verzekeraar Achmea heeft een lagere kredietwaardigheid en dat zou afstralen op Rabobank.
Kredietbureaus vragen zich al af of Rabobank misschien niet teveel geld in de agrarische sector heeft zitten. Het bankconcern zegt echter zijn economische risicokapitaal voldoende te hebben gespreid.