Tabaksblat neemt gas terug
De commissie-Tabaksblat heeft enkele voorstellen teruggedraaid die deze zomer veel stof deden opwaaien. Uit de definitieve code voor behoorlijk ondernemingsbestuur blijkt onder andere dat de eisen voor de bonuspakketten van bestuurders minder rigide worden.
Ook restricties aan de aandelenhandel van topmannen en het maximumaantal commissariaten is bijgesteld. Desondanks stelt de commissie dat de voorstellen uit de conceptcode „grotendeels gehandhaafd kunnen blijven.” Dat schrijft voorzitter Morris Tabaksblat in zijn uiteindelijke code voor het zogeheten corporate governance, vrij vertaald: deugdelijk ondernemingsbestuur, die dinsdag verscheen.
Een commissie onder aanvoering van Morris Tabaksblat, voormalig topman van Unilever, kwam in juli met een pakket voorstellen om het vertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven te herstellen. In de daaropvolgende weken kreeg de commissie 257 reacties, die werden meegenomen bij het opstellen van de definitieve code.
Tabaksblat heeft gezocht naar een machtsverdeling tussen de bestuurders en commissarissen van bedrijven en de aandeelhouders. Volgens de commissie hebben de plannen hiertoe „brede steun gevonden.” Tabaksblat schuift enkele punten, zoals het stemmen op afstand tijdens een aandeelhoudersvergadering, door naar de Tweede Kamer.
Uit de eerste voorzet tot de code bleek deze zomer dat Tabaksblat bedrijven wilde verplichten om hun aandeelhouders de kans te geven op afstand hun stem uit te brengen. Uit onderzoek voor het ministerie van Financiën is gebleken dat slechts voor een op de drie aandelen een stem wordt uitgebracht op vergaderingen.
Het is van belang dat meer aandeelhouders hun stem laten horen, omdat ze zo druk kunnen uitoefenen op het bestuur van een onderneming. Het voorstel voor stemmen op afstand is echter gesneuveld omdat de regelgeving nog niet klaar is voor deze aanpassing, stelt de commissie.
Enkele belangrijke plannen die bestuurders in hun portemonnee zouden raken, zijn bijgeschaafd.
Het voorstel dat de bonus van een bestuurder maximaal de helft van het totale loon mag uitmaken, is na veel commentaar teruggedraaid. Ook heeft de commissie de regeling aangepast dat een gouden handdruk niet meer dan een jaarsalaris mag bedragen. De afvloeiingsregeling mag in sommige gevallen oplopen tot tweemaal het jaarloon.
Daarnaast krijgen toplieden meer vrijheid om in aandelen te handelen, dan aanvankelijk werd voorgesteld. In juli lanceerde de commissie het voorstel dat bestuurders alleen in beleggingsfondsen mogen investeren of hun aandelenkapitaal moeten onderbrengen bij een vermogensbeheerder. Dat plan is uiteindelijk niet overeind gebleven.
Tabaksblat stelt nu dat bedrijven zelf regels moeten opstellen voor de aandelenhandel van hun bestuurders. Beleggers moeten deze voorwaarden kunnenterugvinden op de website van het bedrijf.
Veel kritiek kwam er in de zomermaanden ook op de voornemens om het aantal commissariaten per persoon terug te dringen tot maximaal vijf. Dit maximum geldt volgens de definitieve code alleen voor commissarisposten bij Nederlandse bedrijven met een beursnotering. Met deze ingreep hoopt Tabaksblat de „kring personen waaruit bijvoorbeeld zorginstellingen en universiteiten hun commissarissen rekruteren niet te verkleinen”.
De nieuwe code geldt alleen voor Nederlandse ondernemingen met een beursnotering. Andere bedrijven vallen buiten de regels, hoewel enkele onderdelen ook gelden voor bijvoorbeeld institutionele beleggers.