Nieuwe medicijnen tegen kanker versneld beschikbaar
AMSTERDAM. De Nederlandse organisatie MyTomorrows stelt sinds kort via een speciale website vroegtijdig medicijnen beschikbaar die nog in de pijplijn zitten, onder meer tegen kanker.
Dat meldde het Pharmaceutisch Weekblad dinsdag. MyTomorrows maakt het mogelijk dat nog niet geregistreerde medicijnen versneld binnen bereik van patiënten komen. Het gaat in eerste instantie om twee à drie geneesmiddelen tegen kanker die het afweersysteem stimuleren (immunotherapeutica), waardoor het lichaam zelf de tumorcellen kan uitschakelen en opruimen. Deze medicijnen zijn bedoeld voor de behandeling van vier tot vijf soorten tumoren, waaronder nier- en dikkedarmkanker. Het is de bedoeling dat er later dit jaar nog tien tot vijftien nieuwe geneesmiddelen beschikbaar komen voor duizenden patiënten.
MyTommorrows wil zich richten op oncologische en neurologische aandoeningen waaronder alzheimer, parkinson, MS en ALS. De organisatie is opgericht door zakenlui, artsen en patiënten. Doelstelling is dat medicijnen die veelbelovend lijken versneld ter beschikking komen. De veiligheid van de middelen is al aangetoond, maar studies naar het effect lopen nog.
Patiënten moeten samen met hun behandelend arts een verzoek indienen bij de organisatie om in aanmerking te komen voor de nieuwe pillen. Het verschilt per zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.
De afgelopen maanden heeft MyTommorrows al op kleine schaal nieuwe medicijnen ter beschikking gesteld aan enkele tientallen patiënten.
„Het duurt nu veel te lang voordat geneesmiddelen op de markt komen”, zegt Ronald Brus, arts en voorzitter van de raad van commissarissen van MyTommorrows. Hij is een van de oprichters van de organisatie en was voorheen directeur van biotechbedrijf Crucell.
De „extreme risicomijdendheid” van artsen, overheden en de farmasector komt volgens Brus de zorg niet ten goede. „Men is bang voor verwijtbare ongelukken, maar niet voor verwijtbare vertraging. Het is te bizar voor woorden dat het vijftien jaar duurt voordat een geneesmiddel op de markt mag komen”, aldus Brus in het Pharmaceutisch Weekblad.