Binnenland

Medewerkers hadden seksrelaties met tbs’ers

HILVERSUM (ANP). Ten minste 18 medewerkers van tbs-klinieken hebben de afgelopen 5 jaar een seksuele relatie met een tbs-patiënt gehad of in ieder geval de grens van professionele afstand overschreden. Dat blijkt uit onderzoek van het nieuwe EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek. De uitzending is woensdagavond.

12 February 2014 06:53Gewijzigd op 15 November 2020 08:46
Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie). beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie). beeld ANP

Het onderzoeksprogramma ontdekte ook dat tbs-klinieken in 2013 mogelijk zeven van dit soort relaties niet hebben gemeld. De tbs-klinieken zijn verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden. Op verzoek van de EO inventariseerde de Inspectie hoeveel meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers van tbs-klinieken daar in de afgelopen 5 jaar waren binnengekomen. Dat gaat volgens de IGZ om 18 meldingen.

Het EO-programma deed zelf onderzoek naar relaties binnen tbs-klinieken en sprak daarvoor met 15 gespecialiseerde tbs-advocaten en meer dan 10 medewerkers en tbs-patiënten. Hieruit blijkt dat er zeven relaties in de klinieken Veldzicht in Balkbrug en de Rooyse Wissel in Venray niet bij de IGZ zijn aangemeld.

De klinieken erkennen in een gezamenlijke reactie dat er meer incidenten zijn geweest, maar dat er in die gevallen „geen seksueel overschrijdend gedrag kon worden vastgesteld” en dat die daarom niet onder de meldplicht vallen. Om die reden zijn deze zaken volgens de klinieken niet aan de IGZ gemeld.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft er vertrouwen in dat de klinieken de meldingen goed doen, als echt duidelijk is dat een patiënt een relatie met een medewerker van een tbs-kliniek heeft. Hij benadrukt dat er dan altijd een melding moet worden gedaan bij de IGZ en het Openbaar Ministerie. Teeven waarschuwt dat bij dit soort relaties het gevaar van beïnvloeding van gedragsrapportages en behandeling op de loer ligt. Een medewerker kan chantabel worden.

Vorig jaar speelde in de Oostvaarderskliniek in Almere een seksuele relatie tussen een arbeidstherapeut en een serieverkrachter. De therapeut zou onder meer telefoons voor de tbs’er de kliniek in hebben gesmokkeld. In een ander geval in dezelfde kliniek kreeg een psychotische drugsverslaafde door zijn relatie met een psycholoog rapportages te lezen over medepatiënten. Beide therapeuten zijn ontslagen, blijkt uit de reportage.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer