Binnenland

CDA: Concrete tips van WRR ontbreken

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft maandagmorgen een rapport over waarden en normen gepresenteerd. Dat rapport vertoont echter enkele gebreken, menen diverse woordvoerders.

Redactie politiek
8 December 2003 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Het WRR-rapport is „een waardevolle aanzet, maar het is niet genoeg”, vindt CDA-Tweede-Kamerlid Van de Camp. „Het rapport omschrijft wat de waarden zijn, maar een concretisering van de normen ontbreekt. De raad had meer concrete stappen moeten aangeven. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een conducteur in de trein?”

Van de Camp had op dat punt „iets meer durf” verwacht van de WRR. De raad is volgens hem „wetenschappelijk voorzichtig” geweest. „Iemand moet nu eens zeggen: Stop met praten op abstract niveau.” De WRR heeft dat achterwege gelaten. De bal ligt nu bij het kabinet. Dat heeft volgens Van de Camp de „schone taak” om die concretisering wel gestalte te geven. Wanneer dat precies gebeurd, is nog niet bekend, maar Van de Camp is „in blijde verwachting van wat daaruit gaat komen.”

Behalve CDA, ChristenUnie en SGP waren de meeste andere politieke partijen maandagmorgen niet bereikbaar of nog niet in staat een reactie te geven. De VVD gaat het lijvige rapport eerst bestuderen, aldus een woordvoerder. Een reactie kunnen de liberalen daarom maandag nog niet geven. De PvdA liet maandagmorgen weten geen woordvoerder voor het onderwerp waarden en normen te hebben, aldus een zegsman.

RMU-directeur P. Schalk, tevens voorzitter van het Platform Waarden en Normen, is „een beetje teleurgesteld” in het WRR-rapport. Volgens hem pakt de WRR wel de gevolgen van het verval van waarden en normen aan, maar noemt de raad niet de oorzaak daarvan.

De WRR stelt in zijn rapport voor „de huidige publieke discussie over waarden en normen om te buigen en zodanig te structureren dat deze bijdraagt aan het behoud van waardenpluriformiteit en de bestrijding van normoverschrijdend gedrag.” Schalk vindt deze ombuiging „wel begrijpelijk”, maar hij mist de teruggang naar de Joods-christelijke traditie is ons land. De raad had beter voor zo’n teruggang kunnen pleiten, meent hij. Het antwoord op de vraag hoe we de waarden en normen zijn kwijtgeraakt, de secularisatie, doet immers vanzelf terugverlangen naar de „heilzame Tien geboden. Die onthullen waar het mis is gegaan en wijzen erop hoe het wel moet.”

Schalk vindt het „heel erg jammer dat het gezin geen duidelijke plaats heeft gekregen in het WRR-rapport. „Juist de plaats waar de overdracht van waarden en normen moet beginnen, ontbreekt in het rapport. Terwijl het gezin toch de plek is waar de basis wordt gelegd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer