Leerdam bindt de strijd aan met roekenkolonie
LEERDAM. De parkeerplaatsen onder de bomen aan de Patrimoniumstraat in Leerdam zijn afgezet met hekken. Bordjes kondigen aan dat de gemeente de komende dagen de roekennesten uit de boomtoppen gaat verwijderen. „Het zal tijd worden. De overlast is al jaren enorm”, zegt een buurtbewoner.
De problemen zijn het grootst in de Patrimoniumstraat, waar de roekenkolonie zich in een rij monumentale bomen heeft genesteld. Maar ook de achterliggende wijk kampt met de uitwerpselen van de vogels.
Volgens omwonenden zitten de dieren er al zeker een jaar of vijftien. „Destijds werd in de buurt van Heukelum een stel bomen gekapt. Toen zijn ze hier neergestreken en nooit meer weg gegaan.”
De poepende roeken bevuilen de daken van de huizen, schuurtjes, wegen, tuintjes en het speelgoed van de kinderen. „M’n was kan ik met goed fatsoen niet buiten laten hangen”, zegt een Leerdamse. „Nu zijn de vogels weg, vanmorgen uitgevlogen. Waarschijnlijk de polder in. Tegen de avond komen ze terug. Voor die tijd moet ik zorgen dat alles binnen is.”
Buurtbewoner Versluis: „Het is in de loop der jaren alleen maar erger geworden. De straten zijn regelmatig wit uitgeslagen. We gaan elke week met de auto naar onze dochter. Voor we op pad gaan, laten we eerst de auto wassen, want je rijdt ‘voor schand’ over de weg. Een flinke regenbui wil ook wel helpen. Daar gaat het vuil prima mee weg.”
Gewoon buiten zitten is er volgens de spraakzame Leerdammer niet bij. „Vooral ’s zomers niet. Dan word je compleet ondergepoept. Kijk, ik heb daar een afdakje gemaakt. Daar zitten we dan onder. Heb je alleen nog last van het gekrijs van die vogels.”
De gemeente Leerdam onderkent het probleem. Burgers deden diverse malen hun beklag en afgelopen voorjaar stelde de oppositiepartij Leerdam 2000 de „ongekende vervuiling” aan de kaak. Omdat het broedseizoen toen in volle gang was en de roeken beschermde dieren zijn, kon de gemeente niet optreden.
Inmiddels is er een ”roekenbeheerplan” opgesteld en heeft Leerdam van het ministerie groen licht gekregen om de kolonie te verdrijven. Volgens wethouder Van der Leij gaat de gemeente de boomkronen snoeien en de nesten verwijderen.
Bovendien is de gemeente van plan via akoestische apparatuur geluiden verspreiden van angstige roeken die hun soortgenoten waarschuwen.
Van der Leij: „We willen de roeken verplaatsen naar een locatie waar ze geen overlast veroorzaken. Het is een lastig probleem. Roeken zijn slimme dieren. Als je ze laat schrikken, vliegen ze weg. Als je dat een paar keer op hetzelfde tijdstip doet, blijven de vogels rustig zitten. We gaan dingen uitproberen. Omwonenden laten ons weten wat werkt en wat niet.”
Zo hoopt het college de kosten in de hand te houden. „Elders hebben gemeenten tienduizenden euro’s aan maatregelen uitgegeven, maar de roeken zitten er nog steeds.”
De buurtbewoners hopen er het beste van. „In het verleden zijn er dingen geprobeerd. Dat hielp toen niet. De vogels zijn taai.”