Onrust over vermeende ‘gifbelt’ op nieuwbouwlocatie in Veen
VEEN. De gemeente Aalburg heeft besloten op korte termijn een waterbodemonderzoek aan de Maasdijk in Veen uit te voeren. Dat onderzoek wordt eerder gedaan dan gepland vanwege de commotie die is ontstaan door de mogelijke aanwezigheid van vervuilde grond. „Op basis van alle onderzoeken in de afgelopen jaren is het risico dat er wat mis is, zeer beperkt”, zegt CU-wethouder Vreugdenhil.
Op de Heuye, het voormalige complex van voetbalvereniging Achilles Veen, worden bij de Veense Put langs de Afgedamde Maas 22 woningen met een eigen insteekhaven gebouwd. Omwonenden sloegen onlangs alarm: voor de plaatselijke voetbalvereniging er zich destijds vestigde, was hier van circa 1950 tot 1970 een vuilnisbelt gevestigd. Of liever gezegd een ‘gifbelt’, aldus buurtbewoners die melding maken van de stort van verlopen olie, banden, asbest, bestrijdingsmiddelen en boormateriaal van een voormalige boortoren.
„Wij zijn hier opgegroeid en weten precies wat er destijds is gestort. Dat is nooit opgeruimd, alleen afgedekt met een laag zand. Dus dat komt gewoon weer een keer naar boven”, meldden bezorgde inwoners tijdens een uitzending van Omroep Brabant. Medio januari werden op het terrein gaten gegraven voor onderzoek en vervolgens weer dichtgegooid. „Net alsof er een puist opensprong, waar het gif uit kwam opborrelen”, zeggen de omwonenden die constateerden dat de naar boven gehaalde grond er ‘niet al te fris’ uitzag.
Saillant detail is dat de provincie alle circa 600 voormalige vuilstorten in Noord-Brabant in kaart heeft gebracht, maar dat de stort onder het oude Achillesterrein niet is ingetekend. „Navraag leerde ons dat deze vuilstort nooit is aangemeld bij de provincie”, zegt SGP-raadslid Burghout, die zich in de kwestie heeft vastgebeten.
Voor Burghout was dit aanleiding om afgelopen week het college aan de tand te voelen over de gang van zaken. Volgens portefeuillehouder Vreugdenhil is er geen reden tot zorg en berust een deel van de onrust op indianenverhalen. „Ik heb veel mensen gesproken, maar vaak blijkt dat ze dingen vertellen die ze weer van anderen hebben gehoord. Elk onderzoek dat de afgelopen jaren is uitgevoerd, bewijst dat de grond schoon is. En als er niets wordt gevonden, houdt het op.”
Vreugdenhil wijst op een serie onderzoeken en boringen tussen 2004 en 2012, waaronder die van onderzoeksbureau Milon naar de algehele milieuhygiënische kwaliteit van de grond. „Als er iets mis was, had dat uit die metingen moeten blijken.” Volgens de wethouder is er alleen een laag „grof afval” ontdekt met glas, puin en steenkoolgruis. „Dat kan eenvoudig via containers worden verwijderd.” In de buurt van de zomerdijk is bovendien slib gevonden met een verhoogde concentratie zink. „Maar dat is afkomstig van fabrieken uit België. Dat vinden we overal in de uiterwaarden”, aldus de portefeuillehouder. „Nergens worden de grenswaarden overschreden. Op basis van deze resultaten kan er worden gebouwd. De risico’s op vervuiling kun je nooit voor 100 procent uitsluiten, maar de kans dat er een prehistorische kano opduikt, is net zo groot.”
Desondanks uitten SGP, BAB en de Aalburgse Alliantie afgelopen week tijdens de raadsvergadering hun zorgen, terwijl ook fractieleider Sheikkariem van coalitiepartij Ideaalburg de vinger aan de pols hield. „We kunnen daar wel gaan bouwen, maar als we niet oppassen, blijft dat project ons achtervolgen.” Als de wethouder niet voor 100 procent zekerheid heeft, moet er een nader onderzoek komen, zegt Sheikkariem.
Daarop beloofde Vreugdenhil om het toch al geplande waterbodemonderzoek, waarbij het hele terrein in beeld wordt gebracht, naar voren te halen. Voor de raadsvergadering van 25 februari moeten de resultaten van dat onderzoek op tafel liggen.
SGP’er Burghout heeft zich de afgelopen dagen verder in de kwestie verdiept en houdt grote zorgen over de voormalige vuilnisbelt. „De wethouder wil daadkrachtig overkomen en neemt zo vaak het woordje ”transparant” in de mond dat ik daar een beetje argwanend van word. Het bagatelliseren van deze zaak door de stort af te doen als een gedempte sloot, maakt mijn zorgen zeker niet minder. Ik wil alle informatie over de voormalige stort in beeld hebben voor we halverwege de ontwikkeling van de Heuye voor voldongen feiten worden geplaatst die de gemeente opzadelen met hoge lasten.”