Kabinet trekt 110 mln. uit voor koopkracht
Het kabinet trekt in totaal 110 miljoen euro extra uit om de koopkracht van chronisch zieken en mensen met een handicap in 2004 te verbeteren. Dat is 30 miljoen meer dan deze week in principe al was toegezegd tijdens de koopkrachtdebatten in de Tweede Kamer.
De 30 miljoen euro gaat naar de bijzondere bijstand. Dat is de gemeentelijke regeling waarop mensen met een minimuminkomen een beroep kunnen doen als ze financieel niet rond kunnen komen. De gemeente verstrekt dan de benodigde middelen, desnoods in natura.
Volgens premier Balkenende, die vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie mededeling deed over de extra middelen, is niet precies te zeggen welke groepen door het extra geld verbetering van hun koopkracht tegemoet kunnen zien. Ook wilde hij niet aangeven hoe de gemeenten de middelen moeten verdelen. Dat is volgens hem een onderwerp waarover het ministerie van Sociale Zaken nog moet overleggen met de gemeenten.
Minister De Geus zal uiterlijk volgende week dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer precies aangeven wat de bedoeling is van het extra geld. Balkenende herhaalde nog eens dat hij nooit heeft gezegd dat iedereen op minimumniveau er maximaal 1 procent op achteruit zou gaan. Zijn uitspraak, eerder deze herfst, had betrekking op het gemiddelde niveau van de betrokken groepen minima.
Door de extra bijdrage van 30 miljoen euro, die ten laste zal komen van de begroting van Sociale Zaken, trekt het kabinet in totaal 80 miljoen extra uit om de geplande bezuiniging van 150 miljoen euro op de bijzondere bijstand te verlichten. Tijdens het debat over de koopkrachteffecten had De Geus al 50 miljoen extra toegezegd.
Tijdens hetzelfde debat zegde staatssecretaris Wijn van Financiën 25 miljoen euro toe om de fiscale aftrekposten voor de thuiszorg en de zelfzorgmedicijnen te verruimen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil de eigen bijdragen voor de AWBZ meer inkomensafhankelijk maken. Deze regeling kost 5 tot 7 miljoen euro.
Het kabinet heeft vrijdag besloten al deze toezeggingen te accorderen. Daardoor is er volgend jaar in totaal 110 miljoen euro extra beschikbaar om de koopkracht voor de chronisch zieken en mensen met een handicap te verbeteren.
De coalitiepartijen CDA en VVD zijn tevreden over de extra compensatie die het kabinet geeft. „Een solide pakket, dat recht doet aan de problemen”, zegt CDA-kamerlid Verburg. Ze vindt dat de discussie nu moet ophouden. VVD-kamerlid Weekers spreekt van „keurige maatregelen”. SP-kamerlid Kant is nog steeds ontevreden: „Het zijn doekjes voor het bloeden. Er is nu weliswaar een klein lapje bijgekomen, maar het blijft veel te weinig.”