Binnenland

Samen schoffelen voor een betere buurt in Staphorst

STAPHORST. De gemeente Staphorst wil de samenhang in buurten verbeteren. Daarom start ze een experiment waarin buurtbewoners zelf een deel van het groenonderhoud in de publieke ruimte ter hand kunnen nemen. Samen schoffelen voor een betere buurt.

Eelco Kuiken
1 February 2014 09:14Gewijzigd op 15 November 2020 08:34

De proef duurt twee jaar. Burgers met andere ‘groene’ ideeën mogen zich melden.

De gemeente zegt dat het plan niet is ingegeven door de drang om geld te besparen. „Met het voorstel willen we proberen de sociale cohesie een positieve impuls te geven. We merken dat die in sommige wijken beter kan. En mede naar aanleiding van vragen van inwoners, waarbij specifiek werd gevraagd naar de mogelijkheid om zelf openbaar groen te mogen onderhouden, zijn we met deze suggestie gekomen”, zegt Linda van Hal, woordvoerster van de gemeente Staphorst.

„Meer betrokkenheid in de buurt zou goed zijn”, aldus verantwoordelijk wethouder Klaas Brand. Hij heeft het idee te berde gebracht tijdens vergaderingen van wijk- en dorpsraden. „Ik denk in de eerste instantie aan het onderhoud van speelplaatsen of plantsoenen, maar groepen burgers mogen natuurlijk zelf uitmaken of en hoe ze het willen doen. Het is belangrijk dat de ideeën van burgers zelf komen. We hebben nog geen uitgewerkt voorstel. De aanpak willen we graag samen met belangstellenden uitwerken.”

De verhouding tussen de overheid en burgers is volgens de gemeente aan het veranderen. „Het initiatief om burgers in te schakelen lag de laatste decennia veelal bij de overheid; de komende jaren zien we steeds vaker dat de overheid aansluiting zoekt bij burgerinitiatieven”, zegt Brand.

Staphorst verwijst naar de Troonrede van koning Willem-Alexander. Hierin werd aan deze nieuwe verhouding het woord ”participatiesamenleving” gegeven: van iedereen die het kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn leven en zijn omgeving. Door mee te doen voegen mensen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel.

„Burenplicht en noaberschap zijn in de dorpen die onder Staphorst vallen vrij vanzelfsprekend. We hebben daardoor een goede basis om vorm te geven aan de gewijzigde maatschappelijke verhoudingen”, denkt de wethouder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer