Binnenland

Chinees Nieuwjaar: Een muntje in een deegkussen

AMERSFOORT. Een hele happening waarbij veel wordt gegeten. Dat is het Chinees Nieuwjaar, vrijdag, voor de Chinese christen Mudan Mateboer-Li uit Amersfoort.

J. Visscher
31 January 2014 11:51Gewijzigd op 15 November 2020 08:33
Mudan Mateboer-Li met dumplings, deegomhulsels met daarin vlees. beeld RD
Mudan Mateboer-Li met dumplings, deegomhulsels met daarin vlees. beeld RD

Een zus van Mateboer is speciaal voor het Chinees Nieuwjaar naar Nederland gekomen. De zus nam haar man en drie kinderen mee.

Gisteravond was Mateboer druk met het maken van tientallen dumplings: omhulsels met daarin vlees, vergelijkbaar met Italiaanse ravioli, gevulde pastakussentjes. De Chinese traditie wil dat in één van de dumplings een muntje van vijf of tien eurocent wordt gestopt. „Degene die de dumpling met daarin het muntje heeft, is de persoon die geluk zal ondervinden. Bij die traditie speelt bijgeloof én plezier.”

Gisteravond en vannacht was het tijd voor veel eten en drinken, vertelt Mateboer. „We blijven op tot drie uur in de nacht”, keek ze gisteravond vooruit. „Het is echt een speciaal feest. Met champagne.” Ook was het gisteravond tijd voor vuurwerk, ter ere van het Chinees Nieuwjaar. „We steken een klein beetje af, stiekem.”

Mateboers ouders bereiden op de ochtend van het Chinees Nieuwjaar een gehele vis, waar kop en staart nog aanzitten. „Dat is dan het symbool voor volledigheid en overvloed.”

Vandaag zouden Mudan Mateboer en haar familieleden mogelijk de Chinese buurt in Amsterdam bezoeken, om daar ook wat mee te pikken van het Nieuwjaar. Ook zou ze vandaag drie kinderen van haar zus volgens Chinese traditie een rode envelop met geld overhandigen.

Mateboer gaat vanavond met enkele tientallen cursisten die bij haar op de Chinese School Amersfoort zitten, naar een wok-inrestaurant. Ook die happening staat in het teken van het Chinees Nieuwjaar. „We gaan karaoke zingen en spelen mahjong. Dat spel is in China heel populair, er wordt mee gegokt. Maar wij spelen het voor ons plezier. De cursisten leren de Chinese tekens herkennen.”

Niet met elk element van het Chinees Nieuwjaar kan Mateboer goed uit de voeten. „Veel Chinezen zijn bijgelovig. Zo wordt gezegd dat je op de avond voor het Nieuwjaar het vuil in je huis niet mag weggooien, omdat je anders het geluk weggooit. Maar daar geloof ik niet in.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer