Openluchtmuseum krijgt „watersnoodwoning”
ARNHEM (ANP). Een noodwoning die na de watersnoodramp van 1953 in Raamsdonkveer is gebouwd, is vanaf dit voorjaar in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem te zien. De houten ‘watersnoodwoning’ is destijds door Noorwegen aan Nederland geschonken in het kader van de internationale hulpverlening.
De watersnoodramp is tevens een van de 50 vensters van de Canon van Nederland, die het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum samen zichtbaar gaan maken. De noodwoning uit Raamsdonkveer is de eerste in de reeks, aldus het Arnhemse museum.
Bij de watersnoodramp van 1953 kwamen ongeveer 1800 mensen om. Zo’n 5000 huizen raakten onherstelbaar beschadigd. De hulp stroomde toe uit binnen- en buitenland. Zo kreeg Nederland 900 bouwpakketten om noodwoningen van te bouwen, waarvan 326 uit Noorwegen. De meeste van die noodwoningen zijn ondertussen vervangen door permanente huisvesting. De woning uit Raamsdonkveer is in 2010 afgebroken en naar Arnhem gebracht.
Het museum is nog op zoek naar spullen die destijds zijn geschonken om de woning mee in te richten. Het gaat om hulpgoederen met daarop een logo of embleem van de gever. „Brillen, kleren, gereedschap, flessen drank, van alles is welkom”, aldus een museumwoordvoerster.