Bouw nieuwe woningen Rotterdam eindelijk op stoom
De bouw van nieuwe duurdere woningen in Rotterdam begint eindelijk op stoom te komen. Over twee weken wordt in de nieuwbouwwijk Nesselande de eerste paal geslagen voor de 3000e woning dit jaar, meldde de gemeente Rotterdam vrijdag. Rotterdam bouwde jarenlang nauwelijks voor midden– en hoge inkomens, maar loopt nu voor op de rest van Nederland.
De woningvoorraad in de stad is vrij eenzijdig. Veel wijken staan vol oude portiekflats en eengezinswoningen, die in de tijd van woningnood rond de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. Volgens de gemeente is er een overschot van 58.000 goedkope woningen, die niet meer voldoen aan de huidige woonwensen.
In de periode van de stadsvernieuwing in de jaren ’70 tot ’90 werd een deel van de woningen opgeknapt, maar bouwde de stad voornamelijk voor de lagere inkomensgroepen. Huizen in de middeldure en dure prijsklassen zijn er in Rotterdam veel minder.
Het college heeft zich ten doel gesteld de komende jaren vooral huizen voor mensen met midden– en hogere inkomens te bouwen. Volgens het stadsbestuur heeft Rotterdam deze bewoners hard nodig om de bevolkingssamenstelling beter in balans te brengen en de economie te stimuleren.
Vorig jaar zijn 1400 eerste palen geslagen. Nu is het tempo opgeschroefd en loopt Rotterdam voor op de rest van het land. De stad bouwt niet alleen in buitenwijken, maar ook in Charlois, de Kop van Zuid, het Lloydkwartier en de Mullerpier. Het college wil tot 2006 jaarlijks 3000 nieuwe woningen erbij.
Rotterdam heeft een bouwcoördinator aangesteld. Hij grijpt in als bouwprojecten vertraging dreigen op te lopen. Volgens bouwcoördinator A. Moret lag het tempo de laatste jaren lager, omdat marktpartijen te maken hadden met een woud aan regels en gemeentelijke diensten. Nu werken gemeente, projectontwikkelaars en woningcorporaties beter samen.
Volgens Moret bestaat er ook in de dalende conjunctuur nog voldoende belangstelling voor huizen. „Er is met name vraag naar duurdere huurwoningen en middeldure koopwoningen." Het besluit van de gemeenteraad om erfpacht af te schaffen en grond voortaan in eigendom uit te geven heeft ook een gunstig effect gehad op de verhoging van het bouwtempo.