Groen licht voor Turkse moskee Ede, tegenstem SGP, GBP en Burgerbelangen
EDE. De Turkse gemeenschap in Ede mag definitief haar nieuwe moskee bouwen aan de Verlengde Blokkenweg. Een ruime meerderheid van de Edese raad ging daarmee donderdagavond akkoord. De SGP, de Gereformeerde Beginsel Partij en Burgerbelangen stemden tegen.
De moskee –met een koepel van 16 meter en een minaret van 25 meter– vervangt een gebedsruimte in een voormalige verffabriek. De gemeenteraad stemde ruim een jaar geleden, met alleen de SGP tegen, al in met de nieuwe locatie.
Buurtbewoners zijn niet blij met de komst van de moskee. Zij vrezen geluids- en parkeeroverlast. Het moskeebestuur kwam hen vorige week tegemoet: de minaret wordt niet voorzien van een geluidsinstallatie voor gebedsoproepen. Ook wil het bestuur geregeld overleg met de buurt om „mogelijke overlast te bespreken en daartegen in gezamenlijkheid passende maatregelen te nemen.”
„Het voorstel brengt de SGP in het dilemma tussen het grondrecht van de godsdienstvrijheid en onze christelijke opdracht”, zei fractievoorzitter Van der Poel in een stemverklaring. „Op grond van de Bijbel geloven wij dat Jezus Christus de enige weg tot de zaligheid is.” Daarnaast „past de hoge minaret niet bij de historische Nederlandse identiteit.”
Raadslid Kok van de Gereformeerde Beginsel Partij, een afscheiding van de SGP-fractie, benadrukte dat de overheid geroepen is „de heilige kerkedienst” te bevorderen. Meewerken aan de vestiging van een moskee staat haaks op de christelijke opdracht en de gereformeerde geloofsovertuiging, aldus Kok, die ook refereerde aan de „grote zorgen over de leefbaarheid in de buurt.”
Burgerbelangen vindt de „traditionele Turkse bouwstijl” niet in de wijk passen. „Als treinreizigers de hoge minaret zien krijgen ze een verkeerde indruk van Ede.”
De voorstemmers beriepen zich vooral op het grondwettelijk recht op godsdienstvrijheid. Volgens de VVD heeft het moskeebestuur „zijn goede wil getoond.”