Binnenland

Steun voor aanpak scooteroverlast

Kantonrechter A. van der Wildt heeft donderdag de strenge aanpak van scooteroverlast in Rotterdam gesteund. Hij besliste donderdag dat vier scooterbezitters die de laatste maanden herhaaldelijk in de fout gingen, hun voertuig definitief kwijt zijn. Totaal kwamen acht verdachten voor.

ANP
5 December 2003 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

De politie in Rotterdam begon in september met de Aanpak Scooter Overlast (ASO), nadat veel mensen hadden geklaagd over rondscheurende jongeren. Het openbaar ministerie maakte het mogelijk de scooters bij de tweede strafrechtelijke overtreding in beslag te nemen. Het OM in Rotterdam ging daarmee verder dan de landelijke richtlijnen van het college van procureurs-generaal.

Politie en justitie zijn blij dat de rechter de ASO-aanpak goedkeurt. „We gaan er zeker mee door, omdat we merken dat de overlast erdoor afneemt. Bromfietshandelaren melden dat jongeren tegenwoordig weer naar normale setjes vragen in plaats van naar opgevoerde setjes”, zei persofficier B. den Hartigh.

Rotterdam verwacht dat andere regio’s de strenge aanpak van asociale scooterrijders zullen volgen. Dat hoopt ook Tweede-Kamerlid P. van Heemst (PvdA), die zich in politiek Den Haag inspant om de scooteroverlast te verminderen. „Extreem hard en gevaarlijk rijden, onverzekerd racen met te veel decibels, het gebeurt overal. De Rotterdamse bestrijding zou in heel het land moeten worden toegepast.”

De rechter kreeg donderdag de grootste overtreders die de politie in de kraag had gevat, voor zich. Officier van justitie J. Koppert las hele waslijsten met overtredingen voor. Twee verdachten waren minderjarig. De vader van een 16-jarige wegpiraat vond dat de politie met het project bezig is de jeugd te pesten. „Als u nou zelf eens het goede voorbeeld geeft aan uw zoon”, probeerde de officier.

Van der Wildt hield één zaak aan en legde aan vier verdachten geldboetes op. In drie zaken gaf hij de in beslag genomen scooter terug. Veel jongeren bleken nauwelijks te beseffen dat hun gedrag niet door de beugel kon. „U bent uw scooter kwijt, meneer”, zei Van der Wildt tegen een van de verdachten. „O, dan koop ik een nieuwe”, antwoordde hij. „Nee, dan gaat u de cel in, want u heeft een ontzegging van de rijbevoegdheid”, merkte de rechter op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer