Stadsboerderij grote publiekstrekker Dordt
DORDRECHT. „Weizigt is een centrum dat het duurzaam denken en handelen in Dordrecht en de regio stimuleert. Maar om eerlijk te zijn: onze grote trekker is de stadsboerderij.”
Dat zegt Eva Baars, coördinator communicatie en projecten van het Dordtse Duurzaamheidscentrum. Het afgelopen jaar bezochten op de kop af 156.148 bezoekers Weizigt. „Zo’n 11.000 meer dan in 2012; een absoluut record.”
Weizigt ligt midden in de oudste stad van Holland. Een groene long van zo’n 2 hectare. Oase van rust in het centrum van Dordt. Het gebalk van een ezel en het gekwaak van eenden overstemmen de verkeersgeluiden, een passerende trein is nauwelijks te horen door het gakken van de ganzen. Achter het koetshuis waar destijds de paarden en rijtuigen van de gefortuneerde familie De Roo werden gestald –en waar nu het kantoor van het centrum is gevestigd–, strekt zich een stadsidylle uit. De paden, waterpartijen, bruggetjes, tuinen, bomen en struiken zijn een lust voor het oog.
Ondanks het grijze, druilerige weer zijn er bezoekers. Een oma brengt met een paar kleinkinderen haar vaste woensdagmiddagbezoek. „Ik kom hier al tientallen jaren. Eerst met mijn eigen kinderen, nu als oppasoma. Het verveelt nooit. En de kinderen ook niet”, lacht ze. Dat is ook de ervaring van Eva Lut. Goeiig laat ze zich meeslepen door Finn van 3 en Saar van 1 jaar: van de runderen, via de biggetjes naar de konijnen. „We komen hier minstens één keer per maand. En dat vinden de kinderen eigenlijk nog veel te weinig. Het mooie is dat ze hier vrij kunnen rondlopen, ze bepalen zelf waar ze heen gaan.” Hun voorkeur is duidelijk: eerst de dieren, dan de speeltuin. „Dat geldt voor veel bezoekers”, zegt Eva Baars. „Al hoort de speeltuin eigenlijk niet bij ons centrum. Hij ligt in het park pal daarachter.”
Weizigt, dat onder verantwoordelijkheid valt van de gemeente Dordrecht, bestaat sinds 1977. De activiteiten op het voormalige landgoed concentreerden zich aanvankelijk rond de kinderboerderij, de afgelopen periode verschoof het accent van lieverlee naar duurzaamheid.
„We proberen de hele samenleving van het belang daarvan te overtuigen. In het park kiezen we voor groen, doen zo veel mogelijk met de hand en gebruiken zo min mogelijk elektrische apparaten. Ons educatieteam geeft lessen aan basisscholen, ontwikkelt projecten voor het middelbaar onderwijs en organiseert workshops en cursussen voor volwassenen. Verder hebben we een bedrijvennetwerk dat hier bijeenkomsten organiseert.”
Een sponsorloop waarbij kinderen met grote tassen vol water 6 kilometer lopen voor waterprojecten in de derde wereld en een schoonmaakactie in de nabijgelegen wijk Krispijn zijn andere activiteiten in het kader van de duurzaamheid.
Absoluut hoogtepunt van het afgelopen jaar was het bezoek van de prinsessen Beatrix en Margriet en enkele prinsen in het kader van NLdoet. „Prachtig om mee te maken: ze staken hun handen uit de mouwen en knapten hier allerlei klusjes op.”
Het bezoekersrecord was een andere opsteker in 2013. Dat record werd mede tot stand gebracht door de talloze leerlingen uit de Drechtsteden die Weizigt bezochten voor lessen en projecten, terwijl Aquarama – gericht op watereducatie – meer dan 34.000 belangstellenden trok.
Maar de meeste bezoekers gingen gewoon naar het park met de nieuwe stadsboerderij –de duurzaamste in heel Nederland, geopend in 2011– de klimaatkas, de bijenstal en de speeltuin.
„Lekker spelen, wandelen, ravotten en dieren knuffelen. In de kerst- en de paasvakantie hebben we allerlei evenementen en ook in de zomervakantie is er altijd wat te doen, zoals knutselen en cursussen dierenverzorging.
Iedereen in Dordt kent Weizigt en de mensen die er werken. Onlangs nam een van de medewerkers afscheid. Heel de stad liep uit. We zijn elke dag open, en de toegang is gratis. Zo bieden we een uitstapje voor mensen uit heel Dordrecht. Zo is het tientallen jaren geweest en zo zal het wel blijven ook.”