Binnenland

Arnhem krijgt uiterwaardenpark langs de Rijn

ARNHEM (ANP). Arnhem krijgt langs de oever van de Rijn een van de grootste uiterwaardenparken van Europa. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur steekt donderdag de eerste schop in de grond van wat de „wilde achtertuin” van de Gelderse hoofdstad moet worden.

15 January 2014 10:10Gewijzigd op 15 November 2020 08:12

De aanleg van het uiterwaardenpark van ruim 300 hectare is een gevolg van maatregelen die nodig zijn om de waterstand in de Nederrijn en de IJssel beter te regelen. Door het graven van twee nevengeulen in het uiterwaardengebied en het verlagen van een zomerkade zakt het waterpeil in de Nederrijn met 7 centimeter, aldus Rijkswaterstaat. Dat is nodig om overstromingen te voorkomen bij hogere waterstanden in de toekomst.

Bij Arnhem splitst de Rijn zich in Nederrijn en IJssel. Tot nu toe stroomde er te veel water de IJssel in. De aanleg van de nevengeulen maakt daar een einde aan.

Het uiterwaardenpark, dat in 2015 klaar moet zijn, gaat onder de historische John Frostbrug door, bekend van de Slag om Arnhem in september 1944. Bij de graafwerkzaamheden moet de aannemer steeds alert zijn op eventuele explosieven die nog in de grond van dit zwaarbevochten gebied zitten.

Het is de bedoeling dat de cultuurhistorie straks zichtbaar is in het park. Het gebied lag ook langs de noordelijkste versterkte grens van het Romeinse rijk en maakte deel uit van de IJssellinie, die is aangelegd in de tijd van de Koude Oorlog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer