Binnenland

„Onderzoek gebruik dorpshuizen gemeente Veere”

VEERE. De gemeente Veere telt vijftien dorpshuizen en gymzaaltjes. „Zijn ze nog echt nodig?” vraagt raadslid A. Wisse van de SGP/ChristenUnie in Veere zich af. „Of is het dorpshuis als verschijnsel op z’n retour?”

Jan Dirk van Scheyen
8 January 2014 19:11Gewijzigd op 15 November 2020 08:05
SGP/ChristenUnie-raadslid Wisse. beeld fam. Wisse
SGP/ChristenUnie-raadslid Wisse. beeld fam. Wisse

Fractievoorzitter Wisse (33) van de SGP/ChristenUniefractie van Veere gooide eind vorig jaar de knuppel in het hoenderhok. Tijdens de laatste begrotings­behandeling vroeg hij het college van Veere te bekijken welke dorpshuizen in de dertien Veerse kernen nog een functie hebben, en welke niet meer.

Een pleidooi dat niet iedereen hem in dank afnam. Maar het gemeenteraadslid wijst er op dat het nooit zijn bedoeling is geweest om afbraak van de dorpshuizen in de plattelandsgemeente te bepleiten. Wisse: „Je kunt je echter wel afvragen of al die gebouwtjes nog net zo vaak gebruikt worden als vroeger. Veere is weliswaar geen armlastige gemeente, maar als je door scherp te kijken naar de functie van dit soort dorpsvoorzieningen –waartoe ik ook gymnastiekzaaltjes reken– extra bezuinigingen kunt realiseren in deze crisistijd, lijkt mij dat een heel goede zaak.”

Niet meer voldoen

Wisse, die sinds zijn 25e raadslid is voor de gecombineerde fractie SGP/ChristenUnie, zegt dat sommige dorps­huizen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. „Ze hebben dikwijls een wat muffig imago, de meeste zien er niet uit. Vaak zijn het ongezellige gebouwtjes met oubollige stoeltjes of tl-verlichting, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.”

Al die dorpshuizen staan ondertussen wel op de gemeentelijke begroting. Ze brengen onderhoudskosten mee: er moet een dak worden gerepareerd of de kozijnen zijn aan vervanging toe. En daarnaast moet voor de gebouwtjes ook gewoon de rekening worden betaald van gas, water en licht, zegt Wisse.

Het college heeft de raad beloofd dat ze voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart met een inventarisatie komen waarin wordt toegelicht hoe de dorpshuizen in Veere er voorstaan qua onderhoud en gebruik.

Met de tijd mee

Dan moeten er keuzes worden gemaakt, vindt Wisse. „Wij willen als SGP/ChristenUnie­fractie graag creatief, flexibel en kosten­besparend meedenken met het college, en waarom zou je dan ook niet de voorzieningen tegen het licht houden die soms nauwelijks meer worden gebruikt en daardoor alleen maar geld kosten? Soms is het nodig om met je tijd mee te gaan en niet alles bij het oude te laten.”

De dorpshuizen en gymzalen in Aagtekerke, Koudekerke, Vrouwenpolder, Oostkapelle, Westkapelle, Serooskerke, Gapinge, Zoutelande, Biggekerke, Grijpskerke, Meliskerke, en Domburg worden onder de loep genomen.

Maar waar moet de slinkende groep van gebruikers van die dorpshuizen dan naartoe? De in Oostkapelle woonachtige fractie­voorzitter pleit ervoor dat de gemeente faciliteert dat inwoners straks hun bruiloft, familiefeest of sjoelavond kunnen houden in restaurants in de gemeente.

Ook doet Wisse de suggestie om agrarische gebouwen aan de rand van de dorpen die niet meer als zodanig in gebruik zijn, zo in te richten dat ze een functie kunnen krijgen als recreatiezaal, „met behoud van de agrarische aanblik.”

www.digibron.nl/dorpshuizen 

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer