Veen reageert verdeeld na reeks arrestaties
VEEN (ANP). Een veel te hard politieoptreden, een overdreven reactie op een uit de hand gelopen grap en een onnodige bemoeienis met feestende mensen. In Veen hebben vooral jongeren geen goed woord over voor de arrestaties die de politie dinsdagmorgen vroeg heeft verricht tijdens ongeregeldheden bij een café.
Het oppakken van 100 jongeren in de nachtelijke uren houdt de gemoederen in Veen op oudejaarsdag flink bezig. Groepjes jongeren die met tasjes knalvuurwerk door de straten zwerven, vinden dat de politie veel te hard heeft opgetreden, nadat een sloopauto bij café Lateja in brand was gestoken. „Het in brand steken van auto’s gebeurt elk jaar”, zegt de 14-jarige Tim.
„Ik vraag me daarom af waarom zo’n politieactie nodig was. Ook snap ik niet waarom er onschuldigen zijn opgepakt. Ook mensen die in het café zaten en niets met de brand te maken hadden, moesten mee met de politie.” De 15-jarige Joeri zegt dat de gemeente zelf betrokken zou moeten worden bij het verbranden van autowrakken. „Dan kunnen ze ook veel beter een oogje in het zeil houden.”
De 56-jarige Dirk noemt alle ophef over de arrestaties en de autobrand een „storm in een glas water”. Hij omschrijft Veen als een rustig dorp, waar mensen op elkaar kunnen rekenen. „Veen is een echte protestantse gemeente, waar 50 weken per jaar keihard wordt gewerkt. In de oudejaarsperiode kan het wat rumoerig zijn. Maar je hebt hier nooit situaties waarbij het echt uit de hand loopt. Daarvoor moet je in Amsterdam en andere grote steden zijn.”
Andere inwoners van het Brabantse plaatsje hebben meer begrip voor de politieactie. „De jeugd veroorzaakt hier tijdens de jaarwisseling steeds grotere problemen”, zegt de 46-jarige Tom „Ze steken hier aan de lopende band knallende Cobra’s af van 8 tot 9 euro per stuk. Dat geeft veel overlast. Heel goed dat de politie die jongeren nu aanpakt.”
Ook J. van Noorloos ergert zich aan het gedrag van de jongeren. Hij wijst op de betonnen wegafzettingen die zijn geplaatst op de toegangswegen naar het kruispunt van de Witboomstraat en Van der Loostraat. De gemeente Aalburg heeft die blokkades opgeworpen om te voorkomen dat jongeren autowrakken naar het kruispunt vervoeren om in brand te steken, zoals al jarenlang traditie is. „Die branden kunnen zo overslaan naar andere panden”, zegt Van Noorloos, terwijl hij wijst naar de bakker, de tapijtwinkel en de bank aan het kruispunt. Het is toch logisch dat de politie maatregelen neemt om levensgevaarlijke situaties te voorkomen?’’