Van Noordpool-actie tot Russische amnestie
HAMBURG (ANP). Rusland heeft de opgepakte opvarenden van Greenpeaceschip Arctic Sunrise amnestie verleend. De aanklacht tegen onder anderen de Nederlanders Mannes Ubels en Faiza Oulahsen is ingetrokken. Wanmneer ze naar huis komen is nog niet bekend. Een tijdlijn van het conflict.
18 september: Activisten van de Arctic Sunrise proberen een boorplatform van staatsgasbedrijf Gazprom te beklimmen. Het platform staat in de Petsjorazee bij Nova Zembla. De Russen arresteren een Finse en een Zwitserse actievoerder en dreigen met geweld. De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Daarom vraagt Rusland aan Nederland om in te grijpen, Nederland vraagt Rusland om opheldering.
19 september: Alle 30 opvarenden - onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels - worden gearresteerd, als de Russische kustwacht de ijsbreker entert. Het schip wordt naar de haven van Moermansk gesleept. Premier Mark Rutte vraagt om opheldering bij de Russen, Greenpeace eist in een brief de vrijlating van de actievoerders.
24 tot 26 september: De Arctic Sunrise komt aan in Moermansk. De opvarenden worden vastgezet en vervolgd wegens piraterij. Greenpeace gaat in beroep, maar tevergeefs. Drie dagen later besluit de rechter het voorarrest met 2 maanden te verlengen.
4 oktober: Nederland begint een arbitragezaak om het schip en de bemanning vrij te krijgen. De Russen laten pas 11 dagen later weten dat de rechter daarover gaat.
21-22 oktober: Nederland stapt naar het Internationaal Zeerechttribunaal om het schip en de bemanning vrij te krijgen, omdat de Russen niet reageren op de arbitrageprocedure. De Russen erkennen het gezag van het tribunaal niet en doen niet mee. Volgens Moskou gaat de zaak over zijn nationale soevereiniteit.
6 november: De zaak bij het Zeerechttribunaal begint. Nederland betoogt dat schip en opvarenden moeten worden vrijgelaten zolang de arbitrage loopt. Rusland ontbreekt. Na een paar uur is de zitting afgelopen.
18 - 22 november: 29 van de 30 gevangenen worden op borgtocht vrijgelaten, nadat ze naar Sint-Petersburg zijn overgebracht. Ook Oulahsen en Ubels mogen gaan. Alleen de Australiër Colin Russell blijft vastzitten. Waarom is niet bekend.
22 november: Het Zeerechttribunaal stelt Nederland vrijwel helemaal in het gelijk. Rusland moet de Arctic Sunrise en de opvarenden vrijlaten en ze bevoorraad en wel laten gaan, zolang de arbitragezaak die Nederland heeft aangespannen tegen Rusland niet voorbij is. De vrijlating is een voorlopige maatregel.
28 november: De bankgarantie van 3,6 miljoen euro voor het vrijgeven van de Arctic Sunrise is nagenoeg rond. Greenpeace verklaart dat het de Nederlandse belastingbetaler niets kost.
4 december: Greenpeace wil dat de 26 buitenlandse actievoerders van de Arctic Sunrise Rusland kunnen verlaten. Advocaten hebben bij het onderzoekcomité het verzoek gedaan uitreisvisa te verstrekken.
14 december: De buitenlandse opvarenden van de Arctic Sunrise mogen Rusland niet verlaten. Het onderzoekscomtié in hun proces honoreert een verzoek voor een uitreisvisum niet.
18 december: De vrijlating van een groep Greenpeace-activisten in Rusland komt dichterbij omdat het Russische parlement heeft ingestemd met een verruiming van de amnestie die wordt afgekondigd ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de grondwet.
25 december: Een voor een horen de Greenpeace-activisten dat hun aanklacht is ingetrokken, ook die van de twee Nederlanders.