Binnenland

Verdeelde reacties op spreidingsbeleid

De gemeente Den Haag herkent veel van de problemen waaraan Rotterdam iets probeert te doen met de plannen voor de aanpak van probleemwijken.

Regioredactie
2 December 2003 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:46
ROTTERDAM – Wethouders Van der Tak (r.) en Pastors (l.) en burgemeester Opstelten van Rotterdam tijdens de presentatie van de aanvulling op het collegeprogramma. Foto ANP
ROTTERDAM – Wethouders Van der Tak (r.) en Pastors (l.) en burgemeester Opstelten van Rotterdam tijdens de presentatie van de aanvulling op het collegeprogramma. Foto ANP

Wethouder A. Hilhorst (Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) twijfelt echter of spreiding van kansarmen wel de oplossing is. „Wij zijn meer van het verleiden”, zei hij. De Haagse wethouder bedoelt daarmee te zeggen dat wijken zo ingericht moeten worden dat er voor elk wat wils is.

De Amsterdamse wethouder R. Oudkerk vindt het actieprogramma weinig bijzonder. Veel van de ideeën zijn volgens Oudkerk niet nieuw, maar hij voegt eraan toe dat ze daarom nog niet slecht hoeven te zijn. Oudkerk is niet te spreken over het feit dat Rotterdam vier jaar lang geen statushouders wil opvangen. „Ik vind de vrijstelling die ze vragen voor de opvang van erkende asielzoekers schokkend. Ik sluit me dan ook graag aan bij de woorden van mijn collega Dales: De erkende asielzoekers zijn welkom in Amsterdam.”

Oudkerk vindt dat de vier grote steden moeten samenwerken aan de problemen die er zijn. „Als zij echt denken dat die problemen worden opgelost door vier jaar geen statushouders binnen te laten, dan moeten de andere grote steden Rotterdam daar bij helpen. Het gaat om 200 mensen per jaar.”

Het CNV verwerpt het plan van de gemeente Rotterdam dat mensen die weinig verdienen niet mogen verhuizen naar de stad. Positief staat de vakcentrale wel tegenover een leerplicht voor jongeren tot 23 jaar zonder afgeronde vooropleiding.

Leefbaar Rotterdam (LR), de grootste fractie in de Rotterdamse gemeenteraad, is tevreden over het actieprogramma. „Dit is een compromis, maar we doen het ervoor”, aldus fractievoorzitter R. Sörensen. Ook CDA en VVD, die met Leefbaar Rotterdam in het college zitten, zijn overwegend positief.

De oppositiepartijen de Stadspartij, D66, GroenLinks en de SP zijn kritisch. „Dit walmt aan alle kanten naar de geest van Fortuyn”, aldus M. Kneepkens van de Stadspartij. De PvdA-fractie in Rotterdam vindt dat het college nadrukkelijker moet uitdrukken dat de opeenhoping van kansarmen in oude wijken geen allochtonenprobleem is. De PvdA, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, zegt onder die voorwaarde het actieplan te steunen.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam zei gisteren dat het actieprogramma om de probleemophoping in sommige wijken aan te pakken, niet is bedoeld als voorbeeldplan voor de andere grote steden.

„De wethouders Pastors en Van der Tak hebben overlegd met collega’s uit andere steden. Er zijn prima reacties geweest. Ik kan me voorstellen dat een aantal van de voorstellen die wij nu doen ook te gebruiken is in andere steden. Maar wat wij nu hebben opgesteld, is niet bedoeld als voorbeeldaanpak voor de G4. Soms wil je hetzelfde, soms niet. Wij willen hogere inkomens stimuleren in moeilijke buurten te blijven. Amsterdam gaat dat ook doen in de wijk Bos en Lommer.”

Opstelten benadrukt dat Rotterdam vooral heeft geformuleerd „wat we willen. We vinden dat ze dit in Den Haag moeten steunen. Het is een samenhangend pakket voor een meerjarenaanpak waar eigenlijk niets van af kan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer