Amsterdamse GG & GD op aidsdag onder vuur
De gezondheidsdienst in Amsterdam lag maandag, op Wereldaidsdag, onder vuur. De plaatselijke GG & GD heeft vorig jaar 5000 mensen met klachten ongetest weggestuurd, stelde voorzitter M. Verbrugge van de Hiv Vereniging Nederland maandag.
Volgens prof. dr. R. Coutinho van de betichte dienst klopt die informatie, „maar wij kunnen het werk niet meer aan.” Hij vindt het ook vreemd dat Rotterdam en Den Haag wel geld van de rijksoverheid krijgen voor twee klinieken, terwijl Amsterdam dat niet krijgt.
Coutinho gaat de polikliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in de toekomst verhuizen en is van plan deze uit te breiden. De huisvesting wordt met geld van de gemeente betaald.
Verbrugge haalde in zijn rede tijdens een nationaal aidscongres in de hoofdstad ook uit naar minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), die HIV-positieve asielzoekers in de illegaliteit zou jagen, „waardoor zij niet meer bereikbaar zijn voor behandeling en preventie.”
Zijn grootste zorg betreft echter het vervolgingsbeleid van het openbaar ministerie. Sinds 2001 worden namelijk niet alleen mensen met HIV die dwang toepassen bij onveilige seks, vervolgd. Maar inmiddels is Nederland volgens Verbrugge sinds vorige maand afgedaald naar het niveau dat er ook een straf van 160 uur dienstverlening op staat als je je als HIV-positieve seksueel laat bevredigen waarbij onveilig contact het HIV-virus kan overdragen. Mensen zouden zich daardoor twee keer bedenken voor ze zich laten testen.
Onderzoek van de Schorerstichting wijst uit dat het onveilig vrijen sinds drie jaar toeneemt. Het gaat om jonge homo- en biseksuele mannen die zeggen dat het hen moeite kost om altijd veilig te vrijen, terwijl ze zich terdege bewust zijn van de gevaren van HIV en aids.
Dit verklaart wellicht waarom de bereidheid onder hen om een test te doen, in de lift zit. Dit jaar bleek 54 procent van de voor het onderzoek ondervraagde 1200 jongemannen te zijn getest, 12 procent meer dan in 2000.
Positieve geluiden kwamen uit de hoek van verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars praat al enkele jaren over een levensverzekering voor HIV-patiënten met organisaties als het Aids Fonds en het ministerie van Volksgezondheid. De gesprekken zijn door succesvolle nieuwe therapieën in een stroomversnelling gebracht, aldus een woordvoerder.
Maar, er zijn nog „veel mitsen en maren.” De woordvoerder gaf aan dat het heel goed kan dat het er toch niet van komt. De ontwikkelingen rond die therapieën zijn hoopvol, „maar we kennen de uitwerking op lange termijn nog niet.”
De overheid van haar kant wil risicogroepen meer voorlichting geven, testen en behandelen. Vanaf volgend jaar krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland een HIV-test aangeboden. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid wil ook betere soa-voorlichting aan scholieren. Zij overweegt voor bestaande lespakketten, die versnipperd en niet volledig zouden zijn, een landelijke methode gezondheidseducatie te laten ontwikkelen. Ross noemde de jongste cijfers over de aidsepidemie (3 miljoen doden en 5 miljoen geïnfecteerden dit jaar) „schokkend.”