Binnenland

Kamer achter hardere aanpak veelplegers

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt de wetswijziging van minister Donner van Justitie om zogeheten veelplegers harder aan te pakken. Deze ’kleine’ criminelen die steeds in de fout gaan, kunnen straks twee jaar cel krijgen. Voor hen worden duizend cellen gereserveerd, waar zij een programma krijgen gericht op terugkeer in de maatschappij.

ANP
1 December 2003 14:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:46

CDA, PvdA, VVD, LPF, SP zijn het met Donner eens dat door de maatregel de overlast, onveiligheid en hoge kosten voor de maatschappij kunnen verminderen. Dat bleek maandag tijdens een overleg met de minister. Van de naar schatting 19.000 veelplegers behoren er 4000 tot de harde kern. De politie denkt dat er 200.000 minder delicten worden gepleegd als er 1000 veelplegers achter de tralies zitten.

Bij veelplegers gaat het vaak om kleinere delicten als inbraken, diefstal, vandalisme, geweld en bedreigingen. Tot nu toe krijgen dergelijke criminelen vaak een relatief lage straf, omdat het om kleine vergrijpen staat. De meesten zijn verslaafd en vervallen daarna weer in hun oude criminele patroon, mede omdat in die korte tijd geen ruimte is voor enige vorm van resocialisatie.

De maatregel kan worden opgelegd aan criminelen die binnen vijf jaar tenminste drie keer zijn veroordeeld voor een misdrijf. Als zij na het uitzitten van de straf of uitvoeren van de taakstraf opnieuw in de fout gaan, kan de twee jaar cel met behandeling worden opgelegd. Het eerste jaar gaat het om veelplegers in de grote steden. Daarna wordt de maatregel uitgebreid naar andere steden, aldus Donner.

GroenLinks vindt de nieuwe aanpak overbodig, voorbarig en de partij twijfelt aan het effect en de rechtszekerheid. De ChristenUnie en de SGP zijn zeer kritisch, hoewel ze de doelstellingen onderschrijven. Ze vragen zich net als GroenLinks en de PvdA af wat de meerwaarde van de maatregel is, omdat er nu al veel mogelijk is met de strafrechterlijke aanpak van veelplegers. De PvdA steunt Donner desondanks.

De meeste zorgen van de partijen gaan over de inhoud van de resocialisatie in de gevangenis en de nazorg als zij daar uit komen, waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn.

Het overleg in de Tweede Kamer wordt later deze week voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer