Onderzoek naar financiering dierenbevrijders
De Dierenbescherming gaat onderzoeken of lokale afdelingen van de organisatie begin jaren tachtig als geldschieter hebben gefungeerd voor acties van het illegale Dierenbevrijdingsfront (DBF).
Dat stelde een woordvoerder van de Dierenbescherming zaterdag.
Aanleiding voor het onderzoek is een zaterdag gepubliceerde reconstructie van het NRC Handelsblad van 25 jaar radicaal dierenactivisme. Deze is gebaseerd op politiedossiers, persoonlijke archieven en interviews met (voormalige) dierenbevrijders.
Hieruit blijkt volgens de krant dat legale organisaties als de Dierenbescherming, Lekker Dier en het Anti-Bont Comité ruim twintig jaar geleden radicale acties van het DBF hebben gefinancierd. Lekker Dier en het Anti-Bont Comité werden later omgedoopt tot respectievelijk Wakker Dier en Bont voor Dieren.
Een van de grondleggers van het DBF, Henny Velthorst, stelt in het artikel dat indertijd 60 tot 70 procent van alle kosten van zijn groepering werden betaald door lokale afdelingen van de Dierenbescherming. Deze organisatie gaat onderzoeken of die uitlatingen op waarheid berusten.
„Onze lokale afdelingen zijn autonoom”, aldus een woordvoerder. „Daarom is het mogelijk dat ze dingen gedaan hebben waar wij geen zicht op hebben. We hebben nu een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving waarmee we voldoen aan de eis dat alle handelingen transparant moeten zijn. Maar twintig jaar geleden bestond dat keurmerk nog niet. Het is zaak dat dit goed wordt uitgezocht.”