Huizer Courant al honderd jaar een lokaal podium
HUIZEN. De Huizer Courant viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Het is overigens mogelijk dat het weekblad al 111 of zelfs 115 jaar bestaat, want niemand weet precies wanneer het eerste nummer van de lokale krant van de pers rolde.
„Voor 2013 als jubileumjaar werd gekozen op grond van de huidige jaargangnummering”, aldus eindredacteur Gerrit Bout, die met zijn broers de krant uitgeeft. De verwarring over het geboortejaar van het weekblad komt onder andere doordat het Nieuws van de Dag al in 1898 berichtte over de oprichting van de Huizer Courant „voor de Christelijk Historischen in het Gooi.” Bout: „Er is geen exemplaar van die krant, dus we weten niet of die daadwerkelijk is verschenen.”
De gebroeders Bout hebben wel een fotokopie van Het Huizer Blaadje van 1 november 1902. Bout: „Mogelijk betrof dit een proefdruk, want meer exemplaren zijn er niet.” De verwarring rond het ontstaan van de krant is nog groter omdat er ook een uitgave circuleert van een Huizer Blad uit 1911. „Uiteindelijk is als jubileumjaar gekozen voor 1913, omdat bij een verhuizing een lezer een exemplaar van de Huizer Courant vond waarop stond ”Eerste jaargang nummer één”.
Bout vertelt dat veel vooroorlogse exemplaren ontbreken. „Pas na 1947 zijn de jaarboeken compleet. In de tijd van de bezetting werd de krant overigens niet gedrukt.”
Een belangrijke rol in de geschiedenis van de krant heeft „opa Jan Bout” vervuld. „Hij werkte in de jaren twintig bij de Naarder drukkerij Dozy, waar de eerste Huizer Couranten van de persen rolden. Toen opa in 1926 voor zichzelf begon, nam hij de Huizer Courant mee.”
Opa Bout paste de formule van de krant aan: binnen- en buitenlands nieuws verdwenen, plaatselijk nieuws kwam ervoor in de plaats. Tegelijkertijd gaf hij de lezers uit het dorp in het Gooi een podium als ze het ergens niet mee eens waren. „Nog steeds bereikt een gestage stroom brieven de redactie. Vaak worden ze persoonlijk afgegeven.”
Ook komen er talloze foto’s binnen van Huizen in vroeger dagen. „Daarmee vullen we wekelijks een pagina. En die pagina doet het niet alleen goed bij de echte Huizers, maar ook bij de ”buitenminsen”, de mensen die van oorsprong niet uit Huizen komen. De pagina’s bundelen we in fotoboeken met de titel ”Oud Huizen in beeld”. Daar is brede belangstelling voor.”
Door de toestroom van mensen van buitenaf –het inwonertal van Huizen verdubbelde in de jaren 70 en 80 tot 45.000– is de Huizer Courant aangepast. „Vroeger was Huizen vooral een hervormd dorp. Vanwege de komst van mensen van andere kerken en ook niet-kerkelijken hebben we de meditatie van de voorpagina gehaald en naar pagina 2 verplaatst. We zijn ook geen kerkblad. De christelijke identiteit blijft echter leidend in de redactionele keuzes. Berichtgeving over spirituele geneeswijzen, grove boeken en toneelstukken halen de krant niet”, aldus Bout.
Ook de lay-out wijzigde. De zwarte contrastkop werd vervangen door een korenblauw opschrift. Het melkmeisje dat al sinds 1921 de voorpagina siert, heeft haar plek behouden.
De oplage van de Huizer Courant bleef jarenlang stabiel, maar de laatste jaren heeft de krant het toch moeilijk. „Door de crisis merken we een terugloop van het aantal abonnees. Ook de advertenties lopen terug. Dat komt doordat de lokale middenstand minder verdient vanwege het online shoppen van de burger.”
Bout en zijn broers denken momenteel na over een digitale versie van de krant. „De headlines van de voorpagina zijn al online te vinden. Tegelijk blijft de papieren versie onmisbaar.”