„Maatschappij moet beter om zich heen kijken”
ROTTERDAM (ANP). Rotterdammers moeten meer contact met elkaar zoeken om te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement komen. Daarnaast gaan gemeentelijke diensten, maatschappelijke organisaties en bedrijven signalen over klanten waar lang geen contact mee was, met elkaar delen.
Dat staat in een brief van het stadsbestuur van Rotterdam aan de gemeenteraad in reactie op de vondst van de dode mevrouw B. de Bruin op 21 november in de Porcellistraat waar zij al 10 jaar dood in huis lag.
Loco-burgemeester Hamit Karakus kondigde destijds een onderzoek aan, maar daaruit bleek dat niemand iets te verwijten valt. Burgemeester Amhed Aboutaleb wil kijken of Buurt Bestuurt, een comité van actieve buurtbewoners, in het onderling contact een grotere rol kan spelen.
In de Brancobuurt waar de vrouw is gevonden, opperden bewoners het idee een belcirkel op te zetten. „Ook in andere buurten is het sociaal isolement onderwerp van gesprek, vaak in het kader van Buurt Bestuurt. Hoewel het iedere bewoner vrij staat om niet deel te nemen of zich af te zonderen, is een hechte buurtgemeenschap de beste manier om mensen uit een sociaal isolement te halen”, aldus het college.
Verschillende partijen zoals netbeheerder Stedin, energieleveranciers, woningcorporaties en gemeentelijke diensten hebben op verzoek van het college gekeken hoe dit soort zaken eerder gesignaleerd kunnen worden. Gemeentelijke diensten en Stedin gaan nog eens hun bestanden naast elkaar leggen om te kijken of er aanleiding is bepaalde woningen te bezoeken. Woningcorporatie Woonstad heeft gekeken of er met huurders al lange tijd geen contact is geweest.
Dat bij de vrouw vrijwel niemand aanbelde, kwam onder meer omdat ze het contact met anderen meed en financieel zaken automatisch liet afschrijven. Ze had sinds haar dood wel een gemeentelijke belastingschuld, maar die werd op een gegeven moment automatisch van haar aow ingehouden.