Binnenland

Geen getuigende ex-ministers in „Passage”

AMSTERDAM (ANP). Tijdens het proces in hoger beroep van het Amsterdamse liquidatieproces Passage zullen geen ex-ministers van Justitie, al dan niet voormalige Kamerleden of gewezen topmannen van het Openbaar Ministerie als getuige komen opdraven.

13 December 2013 14:28Gewijzigd op 15 November 2020 07:40

Het gerechtshof in Amsterdam heeft verzoeken daartoe van enkele advocaten vrijdag afgewezen. De raadslieden hadden de getuigen willen horen over de huidige kroongetuigenregeling. Het hof heeft de gevraagde getuigen niet nodig om zich een eigen oordeel te vormen. De kroongetuige speelt in Passage, in de gedaante van Peter la S., een sleutelrol.

La S. is een van de 68 getuigen die in de hoger beroepszaak zal worden gehoord. Van hen verschijnen er 46 ter zitting van het hof, de rest wordt in besloten setting door de onderzoeksrechter gehoord. Onder de getuigen zijn twee officieren van justitie en een leidinggevende van de recherche.

Een van de officieren is belast met de beschermingsmaatregelen rond getuigen als Peter la S. Tijdens het proces bij de rechtbank, dat begin dit jaar eindigde, is veel gedoe geweest rond de afspraken op dat front met La S.

Van de 11verdachten veroordeelde de rechtbank er 3 tot een levenslange celstraf en één tot 30 jaar. De rechtbank heeft de verklaringen van kroongetuige La S. betrouwbaar geacht en als bewijs gebruikt. La S. zelf kreeg 8 jaar. Hij heeft onder meer bekend dat hij betrokken is geweest bij de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman.

De gehalveerde strafeis (8 in plaats van 16 jaar) was de tegenprestatie van het OM voor de belastende verklaringen van La S. over de andere verdachten. Volgens hun advocaten zijn La S. nog allerlei andere toezeggingen gedaan, die in strijd zijn met de wet, en heeft hij veel meer gekregen dan alleen die gematigde eis. Te controleren valt dat niet, omdat het OM zegt dat dan de veiligheid van La S. in het geding komt. Justitie gaat op die manier veel te ver, vinden de raadslieden.

De kwestie zal ook in hoger beroep volop aan de orde komen. Volgend jaar gaat het proces bij het Amsterdamse hof inhoudelijk van start.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer