Veel steun voor straf op maat allochtonen
De mogelijkheid dat allochtonen andere straffen krijgen dan autochtonen kan volgens het CDA rekenen op brede steun in de maatschappij. Ook in de Tweede Kamer staat een ruime meerderheid van CDA en PvdA hier welwillend tegenover.
Tweede-Kamerlid Cörüz van het CDA zegt onlangs veel positieve reacties te hebben gekregen, ook van etnische minderheden, op zijn voorstel om bij jonge allochtonen meer uit te gaan van de specifieke strafbeleving. „Als we hiermee beginnen bij de jongeren, kunnen we dat later ook bij volwassenen toepassen.” Het gaat hem niet om zwaardere straffen maar om een andere uitvoering.
Cörüz is blij dat minister Donner van Justitie, eveneens CDA, nu ook heeft aangegeven dat hij andere straffen voor allochtonen niet uitsluit. „Hij komt onze richting op.” Tijdens een debat in september was Donner nog terughoudend hierover.
Ook de PvdA is niet principieel tegen maatwerk bij straffen voor allochtonen. Kamerlid Wolfsen vindt het eigenlijk een „open deur”, want rechters houden al rekening met de achtergrond van verdachten. „Maar bij allochtonen gebeurt dat te weinig. Als Donner dit bedoelt als een aanmoediging voor officieren van justitie en de rechters, vind ik het goed.”
Cörüz van het CDA wijst op de schaamtecultuur bij veel etnische minderheden. „Autochtonen zien een straf als individuele verantwoordelijkheid, maar bij allochtonen draait het om schaamte. Dat voelen zij des te sterker als zij als dader uit de anonimiteit worden getrokken. De straf en schaamte straalt uit naar hun familie.”
Zo moet en kan een taakstraf volgens de CDA’er worden aangepast aan de beleving van allochtone jongeren. „Ze vinden het merkwaardig als ze ergens moeten harken bij een plantsoenendienst. Ze ervaren dat niet als straf, omdat het anoniem is en om fatsoenlijk, bestaand werk gaat.” Beter is het om hen in de eigen buurt een werkstraf te laten uitvoeren.
Cörüz pleit verder voor een strafrechtelijke confrontatie van de dader met het slachtoffer. „Als een jongen meisjes lastig valt dan moet zo’n jongen later met haar geconfronteerd worden.” Het effect van het confronteren van de dader met de gevolgen van zijn daad, bijvoorbeeld in het bijzijn van zijn moeder, is volgens Cörüz groot. „Maar dit kan ook werken bij autochtonen.”
Zo’n systeem werkt volgens hem goed in Frankrijk en België. Voordeel hiervan is ook dat een rechtszitting achterwege kan blijven als dader en slachtoffer tot een vergelijk komen. „Dat kunnen excuses zijn maar ook andere vormen van genoegdoening.”