Binnenland

Hulppost als antwoord op abortuskliniek Houten

HOUTEN. Vertegenwoordigers van kerken in Houten overleggen nog voor de Kerst of er een gezamenlijke reactie mogelijk is op de opening van een abortuskliniek in de gemeente. Op tafel ligt een plan om de financiering van een hulppost van Siriz op zich te nemen. Siriz is de werkorganisatie van de VBOK.

Redactie regio
11 December 2013 11:35Gewijzigd op 15 November 2020 07:36
beeld NRCL
beeld NRCL

Het initiatief voor de gezamenlijke aanpak ligt bij de kerkenraad van de lokale gereformeerde gemeente. De Eskolkerk van de gereformeerde gemeente staat pal naast het pand waarin de kliniek wordt gevestigd. In een oproep aan andere Houtense kerkgenootschappen om aan te sluiten, stelt de kerkenraad dat een „professionele en duurzame” hulpverlening nodig is. Eerder liet de kerk al weten dat ze niet van plan is protestacties te voeren tegen de komst van de kliniek.

Verrast

In de voorgestelde aanpak ondertekenen de deelnemende kerken een verklaring om gezamenlijk vijf jaar garant te staan voor de kosten van een hulppost van Siriz, tot een maximumbedrag van 30.000 euro per jaar. De bedoeling is om tevens een interkerkelijke werkgroep op te richten die fondsen genereert en het werk van Siriz lokale bekendheid geeft, onder andere door de inzet van vrijwilligers.

Siriz verwacht met de hulp van de kerken een post in Houten te kunnen openen waar drie tot vier dagdelen per week een professionele hulpverlener aanwezig is. De organisatie wil op die manier een luisterend oor bieden aan vrouwen die voor de keuze staan tussen abortus of een verdere zwangerschap. „In een hulppost kunnen ook vragen gesteld worden over afstand tot adoptie”, zegt Willy de Groot, manager hulpverlening van Siriz. „Verder kunnen vrouwen er terecht met hun vragen of problemen over de beëindiging van een eerdere zwangerschap.”

De kerkenraad en de leden van de Eskolkerk in Houten werden deze zomer volledig verrast door de komst van de nieuwe buren. Al snel werd duidelijk dat de plannen onafwendbaar waren, omdat er geen wettelijke beperkingen bleken te zijn. Het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein waarop de Eskolkerk staat, biedt ook vestigingsmogelijkheden voor artsenpraktijken en klinieken.

De Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus (CASA), die de kliniek in Houten zullen runnen, kozen voor het pand naast de kerk vanwege de facilitaire voorzieningen, de gunstige ligging en de bereikbaarheid ervan.

Discussie

CASA verwacht dat de Houtense kliniek begin februari operationeel is. Aanvankelijk zal er één dag in de week ingepland worden voor het afbreken van zwangerschappen. In de zes huidige klinieken van CASA werden vorig jaar 14.573 zwangerschappen beëindigd, ongeveer de helft van het totaalaantal abortussen in Nederland. De organisatie voert niet alleen abortussen uit, maar geeft ook advies over geboortebeperking en seksuele gezondheidszorg. Volgens woordvoerster Ruby Vrolijk staat CASA neutraal tegenover de komst van een eventuele Sirizhulppost in Houten. „Het stond ons vrij om een vestiging in Houten te openen, dat principe gaat natuurlijk ook op voor organisaties die een ander geluid laten horen. Wij stellen discussie op prijs, maar hopen wel dat onze cliënten met rust gelaten worden.”

Volgens Willy de Groot van Siriz hoeft CASA zich op dat punt geen zorgen te maken. „Wij zijn er de organisatie niet naar om voor de deur van een kliniek actie te voeren. We willen er wel graag zijn voor de zwangere vrouw, de man en natuurlijk het ongeboren kind.”

Meer over
Ethiek
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer